Ekonomija     | 06.02.2020. 13:54 |

Otvoren prvi Centar za forenzičko računovodstvo u BiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (EFSA) Jasmina Selimović i direktor Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL) pri Ambasadi SAD-a Benjamin Rockwell danas su u Sarajevu svečanim presjecanjem vrpce otvorili prvi Centar za forenzičko računovodstvo (CFA) u BiH koji će biti mjesto susreta profesionalnih računovođa, edukacije forenzičkih računovođa, te  rješavanja brojnih problema koji ugrožavaju djelovanje privrednih subjekata u BiH.

CFA je osnovan u okviru trogodišnjeg projekta pod nazivom „Izgradnja kapaciteta forenzičkog računovodstava u BiH“ koji se realizuje u saradnji EFSA-a i Vlade SAD. Cilj je pružiti podršku EFSA u razvoju održivih obrazovnih programa iz područja forenzičkog računovodstva, koji uključuju profesionalni program certifikacije forenzičkih računovođa u BiH, kao i dvogodišnji master studijski program usmjerenja „Forenzičko računovodstvo i istrage“.

Edukovane forenzičke računovođe, kako je kazala dekanesa Selimović, bit će kvalificiran kadar koji će biti osposobljen za borbu protiv prevara i korupcije, borbu protiv domaćeg i međunarodnog organiziranog kriminala, te će kao takav biti adekvatna podrška tužiocima, sudijama i braniocima u njihovom radu, doprinoseći povećanju povjerenja građana u pravosudni sistem BiH. Trenutno u Federaciji BiH ne postoji mogućnost stjecanja profesionalnog zvanja forenzičkog računovođe, a na nivou BiH ne postoji mogućnost sticanja univerzitetske diplome I ili II ciklusa obrazovanja usmjerenja iz domena forenzičkog računovodstva. 

Rockwell je kazao da ortvaranje ovog centra predstavlja pravi korak u pravom smjeru. 

- SAD su posvećene prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti za građane BiH, a bi se to postiglo treba učiniti više na polju sprečavanja korupcije i finansijskog kriminala i na njegovom identificiranju kada se dogodi – istakao je Rockwell. 

Govoreći o tome kako forenzičko računovodstvo može pomoći u borbi protiv korupcije i finasijskog kriminala, Rockwell je naveo da forenzičke računovođe mogu da pomognu kompanijama i javnim subjektima u dizajniranju računovodstvenih i revizorskih sistema koji smanjuju rizik od prevare, mogu raditi ispitivanje finansijskih izvještaja organizacija zbog mogućih prevara, istraživati i  analizirati finansijske dokaze, te doprinjeti razvoju kompjuterizovanih aplikacija za identifikaciju problematičnih transakcija ili lažnog računovodstva idr.   

Forenzičke računovođe mogu biti zaposlene u osiguravajućim društvima, bankama, policijskim službama ili javnim računovodstvenim firmama radi sprečavanja, identifikacije i borbe protiv finansijskog kriminala i korupcije.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Partnerstvo USAID-a i Univerziteta u Sarajevu - Započela 'Zimska škola o energetskoj tranziciji'

Meliha Bašić izabrana za dekanesu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Ekonomski fakultet otvorio Centar izvrsnosti za evaluacije i istraživanja politika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo