Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Narod i pravda

Saopćenje

Dr. Goran Akšamija zatražio da nadležni konkretno odgovore o spremnosti FBiH da se nosi sa korona virusom

Zastupnik Naroda i Pravde, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, dr. Goran Akšamija, uputio je zastupničko pitanje o spremnosti institucija Bosne i Hercegovini i Federacije BiH da adekvatno reagiraju u aktuelnom slučaju korona virusa.

Akšamija je pitao da li je Federalno ministarstvo zdravstva FBiH već posjeduje plan priprema za novopojavljuću epidemiju novog korona virusa (2019 n CoV), ako se isti pojavi i u našim krajevima, koja će zdravstvena ustanova biti središnje mjesto zbrinjavanja oboljelih, te gdje će se smještati lakše oboljeli?

Također, Akšamija je nadležne pitao i o mogućnostima dijagnosticiranja ovog oboljenja u našim uvjetima i obezbjeđenja potrebnog dijagnostičkog materijala.

„Molim da mi se također odgovori na mogućnosti vodećih zdravstvenih ustanova kao što je KCUS, UKC Tuzla i SKB Mostar u odnosu na slijedeće: broj sadašnjih raspoloživih kapaciteta Klinika za infektivne bolesti, za smještaj ove vrste pacijenata, da li postoje zasebne jedinice intenzivne terapije, koje su u mogućnosti da vode brigu o pacijentima oboljelim od težih oblika infektivnih oboljenja,

koje su mogućnosti formiranja izolatorija (karentena) i da li postoje predviđeni prostori za iste, odnosno gdje se mogu izolirati ovi pacijenti u slučaju masovnog priliva, kolikim brojem respiratora raspolažu ove ustanove, a koji su neophodni za liječenje svih težih slučajeva ovog oboljenja?“, navodi se u zastupničkom pitanju Gorana Akšamije.

Akšamija je u obrazloženju ukazao na sve veći broj oboljelih od novog korona virusa, koji se širi i van svog primarnog izvorišta, te se već javljaju i prvi slučajevi u našem okruženju, uz vrlo laku mogućnost pojave i u Bosni i Hercegovini, posebno radi prisustva stranih državljana koji dolaze iz ovih ugroženih krajeva.

„Smatram da treba poduzeti sve potrebne i preventivne mjere za promptno reagovanje u slučaju pojave ove situacije i biti spreman potrebni odgovor.

 Posebno želim naglasiti da pojava ovog oboljenja među grupisanim migrantima u našoj zemlji vodi u sigurno široke razmjere ovog oboljenja, sa velikim procentom smrtnih ishoda. Smatram da ovom problemu treba najozbiljnije pristupiti i nadam se da neću dobiti površni odgovor o stalnoj koordinaciji ZZJZ F BiH i MCP, kao i ostalih uključenih institucija bez navedenih konkretnih mjera“, naveo je Akšamija.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.