Bosna i Hercegovina     | 06.02.2020. 14:56 |

Košarac: Raditi nezaustavljivo ka članstvu BiH u Evropskoj uniji

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Naše je opredjeljenje da radimo nezaustavljivo kada je u pitanju jasno definisani spoljnopolitički cilj Bosne i Hercegovine, a to je članstvo BiH u Evropskoj uniji - kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na pres-konferenciji nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Vijeće ministara BiH počelo raditi na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a sada i u kontekstu prijedloga nove metodologije, kazao je da su na radno-konsultativnom dijelu sjednice Vijeća ministara BiH govorili o tim pitanjima.

Dodao je da će to najozbiljnije shvatiti i „svaki od resornih ministara će dobiti obavezu da o tim pitanjima napravi akcioni plan u vezi s tim“.

Napomenuo je da će o novim pristupima govoriti na sjednici Vijeća ministara 20. februara.  

Evropska komisija jučer je usvojila prijedlog nove metodologije pregovora o pristupanju.

- Cijeli proces mora da bude kredibilniji, predvidljiviji, dinamičniji i više politički - izjavio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, predstavljajući prijedlog Komisije na konferenciji za novinare.

Objasnio je da je svrha prijedloga da ponovo uspostavi vjerodostojnu evropsku perspektivu zapadnog Balkana. Najvažniji aspekti dokumenta uključuju grupisanje pregovaračkih poglavlja u klastere prema tematskim oblastima, mogućnost nagrađivanja procesa reformi sa više sredstava i postupnim uvođenje kandidata u pojedinačne politike EU, ali i sankcionisanje nedostatka napretka zaustavljanjem pregovora u određenim oblastima, ili, u najozbiljnijim slučajevima, potpunu obustavu pregovora. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta