Bosna i Hercegovina     | 06.02.2020. 15:28 |

Akšamija zatražio konkretan odgovor o spremnosti FBiH na koronavirus

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Zastupnik Naroda i pravde u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Goran Akšamija uputio je zastupničko pitanje o spremnosti institucija Bosne i Hercegovini i Federacije BiH da adekvatno reagiraju u slučaju pojave koronavirusa.

Akšamija je pitao da li je Federalno ministarstvo zdravstva FBiH već posjeduje plan priprema za  epidemiju novog koronavirusa, koja će zdravstvena ustanova biti središnje mjesto zbrinjavanja oboljelih, te gdje će se smještati lakše oboljeli.

Također, Akšamija je nadležne pitao i o mogućnostima dijagnosticiranja ovog oboljenja u našim uvjetima i obezbjeđenja potrebnog dijagnostičkog materijala, saopćeno je iz Naroda i pravde.

- Molim da mi se također odgovori na mogućnosti vodećih zdravstvenih ustanova kao što je KCUS, UKC Tuzla i SKB Mostar. Zanima me broj sadašnjih raspoloživih kapaciteta Klinika za infektivne bolesti, za smještaj ove vrste pacijenata, da li postoje zasebne jedinice intenzivne terapije, koje su u mogućnosti da vode brigu o pacijentima oboljelim od težih oblika infektivnih oboljenja - pitao je Akšamija.

Zstupnika je zanimalo i koje su mogućnosti formiranja izolatorija (karentena) i da li postoje predviđeni prostori za iste, odnosno gdje se mogu izolirati ovi pacijenti u slučaju masovnog priliva, kolikim brojem respiratora raspolažu ove ustanove, a koji su neophodni za liječenje svih težih slučajeva ovog oboljenja.  

Akšamija je u obrazloženju ukazao na sve veći broj oboljelih od novog korona virusa, koji se širi i van svog primarnog izvorišta, te se već javljaju i prvi slučajevi u našem okruženju, uz vrlo laku mogućnost pojave i u Bosni i Hercegovini, posebno radi prisustva stranih državljana koji dolaze iz ovih ugroženih krajeva.

- Smatram da treba poduzeti sve potrebne i preventivne mjere za promptno reagovanje u slučaju pojave ove situacije i biti spreman na potrebni odgovor. Posebno želim naglasiti da pojava ovog oboljenja među grupisanim migrantima u našoj zemlji vodi u sigurno široke razmjere ovog oboljenja, sa velikim procentom smrtnih ishoda. Smatram da ovom problemu treba najozbiljnije pristupiti i nadam se da neću dobiti površni odgovor o stalnoj koordinaciji ZZJZ FBiH i MCP, kao i ostalih uključenih institucija bez navedenih konkretnih mjera - zaključio je Akšamija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom