Ekonomija     | 06.02.2020. 18:35 |

Ministar Košarac i ambasador Koç o unapređenju saradnje BiH i Turske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas ambasadora Turske u BiH Halduna Koça, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje i drugim aktuelnim pitanjima.

Sagovornici su konstatovali da je između BiH i Turske uspostavljen pravni okvir za slobodnu trgovinu, te razmijenili mišljenje o spoljnotrgovinskoj razmjeni između dvije zemlje. Poseban akcenat stavili su na izvoz bijelog i crvenog mesa iz BiH u Tursku, te iskorišćenost kvota koje je Turska dala BiH.

Razgovarano je i o učestvovanju privrednika iz BiH na sajmovima u Turskoj, te o turističkim potencijalima i pojačanom interesu turskih turista za posjetu BiH, kao i izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo. 

Ministar Košarac i ambasador Koç ukazali su na važnost turskih investicija u BiH, pri čemu je ocijenjeno da su energetika, turizam i drvna industrija top sektori za investiranje. Ambasador Koç istakao je da su turski investitori posebno zainteresovani za ulaganje u hidroelektrane, termoelektrane, te metalsku industriju u BiH. 

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o regionalnoj saradnji, s akcentom na sastanak bilateralnog komiteta BiH i Turske u martu, te polovinom godine sastanak trilateralnog komiteta BiH, Srbije i Turske. Usaglašeno je da u narednom periodu budu preduzeti konkretni koraci na organizaciji ovih susreta, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'