Svijet     | 07.02.2020. 09:35 |

Britanski ambasador se vratio u Iran nakon hapšenja prošlog mjeseca

FENA Internet

LONDON, 7. februara (FENA) - Britanski ambasador u Teheranu vratio se u Iran, objavio je on u četvrtak navečer, nakon što je njegov odlazak prošlog mjeseca poslije kratkog hapšenja od iranskih snaga sigurnosti potaknuo nagađanja da se možda neće vratiti.

- Nedavno sam se vratio iz Londona u Teheran. Ovo je bilo važno putovanje koje je planirano prije nekog vremena - rekao je Rob Macaire na jeziku farsi u videu na Instagramu.

Kazao je da se tokom povratka u Britaniju sastao s ministrom vanjskih poslova i drugim najvišim zvaničnicima, prenosi Reuters.

Macaire je prošlog mjeseca kratko priveden jer je, kako tvrde iranski zvaničnici, prisustvovao ilegalnim demonstracijama koje su se odvijale u vrijeme kada je javnost iskazivala bijes zbog iranskog zakašnjelog priznanja da je njihova vojska oborila ukrajinski avion pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Ambasador je rekao da je prisustvovao bdijenju za žrtve nesreće, a britanska vlada je nazvala njegovo pritvaranje kršenjem diplomatskih konvencija.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Macaira, koji je na toj funkciji od 2018. godine, da bi mu uputili primjedbu zbog incidenta, a pravosuđe ga je označilo "nepoželjnim elementom".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'