Bosna i Hercegovina     | 07.02.2020. 12:45 |

Ustavni sud BiH - Rasprava o Dodikovom zahtjevu na jednoj od narednih sjednica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. februara (FENA) - Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, nakon rasprave o procesnim pitanjima, odlučio da se o predmetu U 11/19 (Zahtjevu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH) raspravlja na jednoj od narednih sjednica.

Na redovnoj 117. plenarnoj sjednici održanoj 6. i 7. februara, Ustavni sud BiH razmatrao je apelacije fizičjih i pravnih osoba i zahtjeve za ocjenu ustavnosti.

Između ostalog, Ustavni sud je u u predmetu (U 8/19) odlučivao o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS.

Ustavni sud je utvrdio da je osporena odredba protivna članu I/1, članu III/3.b) i članu IV/4.e) Ustava BiH jer se radi o isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine.

U predmetu (U 9/19) Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda RS za ocjenu ustavnosti člana 2, tačke (11), (12), (20) i (21), člana 4, člana 6. stav (2), člana 8. stav (1) alineje 1) i 2), člana 10, člana 15. stav (2), člana 24, člana 25. stav (4), člana 28. stav (3), člana 30. stav (1), člana 94. stav (4) i člana 95. st. (1) i (2) Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS, utvrdio da osporene odredbe nisu u skladu sa čl. I/1, III/3.b) i IV/4.e) Ustava Bosne i Hercegovine.

Prema mišljenju Ustavnog suda, pitanja koja se odnose na plovidbu međudržavnim i međunarodnim rijekama, kao i nadležnost u vezi s tim između državnih i entitetskih organa trebaju se regulirati zakonom koji će biti donesen na državnom nivou jer su ta pitanja, prema navedenim odredbama Ustava BiH, u isključivoj nadležnosti države BiH.

U predmetu (U 10/19) Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sudije Općinskog suda u Cazinu Erola Husića za ocjenu ustavnosti člana 69. st. (3) i (4) Zakona o izvršnom postupku FBiH, zaključio da osporena odredba nije kompatibilna sa članom II/3.k) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju jer stavlja prekomjeran teret na suvlasnike u odnosu na suvlasnika izvršenika čiji se dug namiruje u izvršnom postupku prodajom cjelokupne nekretnine, dakle i suvlasničkih dijelova ostalih suvlasnika, što je suprotno standardu proporcionalnosti.

Ustavni sud je obavio raspravu u predmetu broj AP 1140/19, apelacija Davora Dragičevića podnesena zbog navodnog nepostojanja djelotvorne istrage, te je odlučio da će odluku u tom predmetu donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Sve odluke usvojene na 117. plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz tog suda.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna (VIDEO)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočen sa blokadama, situacija alarmantna

Kemal Ademović uputio dva zahtjeva Ustavnom sudu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo