Svijet     | 07.02.2020. 15:28 |

Lavrov će razgovarati s Madurom nakon najave proširenja američkih sankcija

FENA Internet

CARACAS, 7. februara (FENA) - Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro održat će razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u petak dok Moskva nastavlja pružati podršku ovoj izoliranoj južnoameričkoj socijalističkoj vladi uprkos upozorenjima Washingtona da bi SAD mogle proširiti sankcije.

Sergej Lavrov je stigao u Caracas u četvrtak, samo nekoliko sati nakon što je State Department objavio da bi sankcije protiv Venecuele mogle pogoditi i Rusiju, čije naftne kompanije pomažu Maduru jer oni kupuju sirovu naftu od ove zemlje.

Pomoć Rusije Maduru mogla bi biti odlučujuća kako bi povećali proizvodnju nafte i vratili ekonomski rast nakon iznenadnog otvaranja ekonomije prošle godine koje je uslijedilo nakon višegodišnje hiperinflacije i odlaska oko pet milion ljudi iz zemlje.

Lavrov se treba sastati s Madurom, kao i sa potpredsjednikom Delcyem Rodriguezom i ministrom vanjskih poslova Jorgeom Arreazam, javlja Reuters. 

Ranije ove sedmice, američki predsjednik Donald Trump sastao se s liderom opozicije Juanom Guaidom, kojeg je više od 50 zemalja priznalo kao legitimnog predsjednika Venecuele.

U četvrtak, američki specijalni predstavnik u Venecueli Elliott Abrams upozorio je da ruska podrška Madurovoj vladi "neće više biti bez posljedica".

Lavrov, koji je posjetio Meksiko u sklopu turneje po Južnoj Americi, kritikovao je američke "provokacije" i rekao je da Washington samo traži izgovor za vojnu intervenciju.

Uprkos razmjeni primjedbi koje podsjećaju na vrijeme hladnog rata, čini se da Washington nije spreman sankcionisati ruske naftne kompanije zbog utjecaja koje bi to moglo imati na tržište sirove nafte.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Srbijanski ministar vanjskih poslova danas u posjetu Moskvi

Maduro: Izborni dogovor s opozicijom na rubu kolapsa

Lavrov na sastanku ministara vanjskih poslova BRICS-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu