Bosna i Hercegovina     | 10.02.2020. 09:19 |

Kampanje 'Bold & Gold' za podršku oboljelim od raka i njihovim porodicama

FENA Saopćenje

TUZLA, 10. februara (FENA) - Udruženje 'Pipol' okupilo je djecu i mlade oboljele i izliječene od raka, članove njihovih porodica i porodica preminulih mališana s područja grada Tuzla na, prvoj u nizu, aktivnosti kojom će obilježiti 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka.

Kampanja 'Bold & Gold' implementira se u okviru 'I CANcer, WE CANcer', kao dio Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu - ReLOaD.

Tokom događaja organizirana je okupaciona kreativna radionica, a mališani su izrađivali čestitke koje će pokloniti mališanima na intenzivnom bolničkom liječenju.

Održana je i radionica modeliranja balona. Mališani su uživali i u zabavnoj muzičkoj radionici, koju su za njih organizirali vršnjaci iz muzičke škole.

Voditeljica projekta Amra Saračević kaže da će taj projekt biti realiziran do kraja aprila, na području grada Tuzla.

- Kroz neformalna druženja roditelji oboljele i izliječene djece, kao i porodice prerano preminulih mališana razmjenjivali su iskustva, pružali jedni drugima podršku i ohrabrenje, posebno roditeljima koji su doživjeli  nenadoknadivi gubitak djeteta - naglasila je.

Posebnu radost priredili su mladi izliječeni od raka koji su zasnovali svoje porodice i dobili potomke. To je, kaže Saračević, dalo posebno ohrabrenje svim roditeljima čija su djeca još u procesu praćenja i na terapijama održavanja.

- U okviru kampanje 'Bold & Gold', bit će upriličene i brojne druge aktivnosti u zajednici s ciljem razvoja svijesti, empatije i solidarnosti prema toj grupi. To je, uz institucionalnu podršku, ključni preduslov za unapređenje njihovog društvenog položaja - navodi organizator. 

Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu – ReLOaD finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uposlenici Centra za kulturu Tuzla donirali sredstva za aktivnosti djece oboljele od raka

Rahimić uručio donaciju za podršku djece oboljele od leukemije u Tuzlanskom kantonu

Udruženje Pipol organiziralo deseti ljetni rehabilitacioni kamp za djecu i mlade izliječene od raka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana