Svijet     | 10.02.2020. 10:44 |

Kramp-Karrenbauer neće se natjecati za kancelarsku poziciju

FENA Internet

BERLIN, 10. februara (FENA) - Annegret Kramp-Karrenbauer, štićenica kancelarke Angele Merkel i čelnica njihovih konzervativnih Hrišćaskih demokrata (CDU), neće se natjecati za kancelarsku poziciju na njemačkim saveznim izborima naredne godine, saopćio je u ponedjeljak izvor iz stranke.

Kramp-Karrenbauer, (57), pobijedila je na izborima u decembru 2018. za nasljednicu Merkel na čelu CDU, ali se nakon toga bori da održi svoj autoritet unutar stranke. Prošle sedmice usprkosio joj je regionalni ogranak konzervativaca na lokalnim izborima, pomažući dolasku na vlast ekstremne desnice.

Prošle je godine ona poručila delegatima na stranačkoj konferenciji da podrže njenu viziju Njemačke ili u suprotnom "okončajmo to ovdje i sada". Delegati su je podržali – ali su mnogi ostali neuvjereni u njene sposobnosti da predvodi stranku.

Nesposobnost da uvede disciplinu unutar stranke u istočnoj saveznoj državi Turingiji dodatno je naštetila njenom kredibilitetu.

Kramp-Karrenbauer danas je poručila čelnicima CDU da će napustiti kormilo stranke kao i da će odustati od ambicije da se natječe za kancelarsku poziciju, jer smatra da jedna osoba treba držati obje te pozicije, saopćio je izvor.

Merkel želi da Kramp-Karrenbauer ostane na ministarskoj poziciji, dodao je izvor. Kramp-Karrenbauer trenutno je njemačka mnistrica odbrane, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo