Bosna i Hercegovina     | 10.02.2020. 15:02 |

Zastupnici SDA u Parlamentu FBiH s područja USK o prošlogodišnjim projektima

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ,  10. februara (FENA) - Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine s područja Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjoj konferenciji za novinare osvrnuli su se na urađeno u protekloj godini. Apostrofirali su određena budžetska izdvajanja, infrastrukturne projekte, te posebno  inicijativu koja se odnosila na pomoć zbog situacije s migrantima i izbjeglicama na području Bihaća i drugih općina u ovom kantonu.

"S obzirom da je prošlu godinu u ovom dijelu BiH obilježila migrantska kriza, prvo moramo naglasiti važnost inicijative prema Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koju su podržali svi zastupnici s područja USK. Zahvaljujući tome, Federalna vlada je odmah doznačila četiri miliona KM, koja su usmjerena na poboljšanje sigurnosnog i zdravstvenog aspekta u kantonu", riječi su federalnog zastupnika i podnosioca ove inicijative Hamdije Abdića.

Članovi Kluba zastupnika SDA u Federalnom parlamentu upozorili su na neaktivnost gradova i općina u ovom kantonu, odnosno nekandidiranje projekata ili nedostavljanje potpune projektne dokumentacije.

"Unsko - sanski  kanton najviše je zastupljen kroz projekte Cesta Federacije BiH. Tako smo u 2019. godini  planski predvidjeli sanaciju i izgradnju 78 kilometara puta, konkretno magistralnih cesta. Za to je planirano oko 20 milona maraka, ali je vrlo mali dio od toga svega implementiran. Najveću krivicu opet snosimo mi, odnosno administracija u našim gradovima i općinama, koja je, mogu tako reći, onemogućila brzu realizaciju ovih projekata", naglasio je član Kluba zastupnika SDA u Federalnom parlamentu Husein Rošić.

Posebno je istaknut podatak da je za grad Bihać obezbijeđeno 47 miliona KM, ali da je realizirano tek oko 900.000 maraka.

"To je potvrda tih administrativno - pravnih barijera, pa mogu slobodno reći i neefikasnosti naših lokalnih zajednica. Mora se postići minimum konsenzusa za realizaciju zajedničkih interesa, a oni su sigurno svaka marka koja dođe s viših nivoa vlasti na područje kantona i grada Bihaća. Mnogi od tih projekata prenose se i na ovu godinu, pa je vrijeme da se maksimalno ozbiljno pristupi tome", dodao je zastupnik u Domu naroda  Parlamenta FBiH Hadis Jusić.

Naglašena su i značajna izdvajanja Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u ovom kantonu, kao i početak realizacije projekta izgradnje aerodroma u Bihaću.

"Suvišno je i govoriti o značaju projekta aerodroma u Bihaću, s kojim ćemo se na najbolji način povezati s našom brojnom dijasporom. Zato taj projekat ima bezrezervnu podršku svih nas. Kada su u pitanju građani doline Sane, za njih su posebno važni ovi cestovni projekti Lanište i Ripački klanac, kao lakših i brzih poveznica s Bihaćem. Već se krenulo u realizaciju tih projekata, ili su obezbijeđena sredstva, tako da možemo biti zadovoljni ", kazao je federalni zastupnik Asim Kamber.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'