Bosna i Hercegovina     | 10.02.2020. 15:20 |

Udarna grupa - Efikasnija borba protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija održan je danas u Sarajevu pod predsjedavanjem glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, a središnje teme odnosile su se na osnaživanje rada Udarne grupe, te aktivnosti bh. institucija u borbi protiv trgovine ljudima. 

Sudionici sastanka fokusirali su se na realiziranje i provedba odredbi usvojene Strategije za suprotstavljanje trgovini ljudima u BiH, kao i Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH 2019.-2023. godine, a koje se odnose na nadležnosti institucija uključenih u rad Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, kao i povećan broj evidentiranih kaznenih djela krijumčarenja ljudi povezanih s migrantskom situacijom u BiH.

Istodobno, razgovarano je o stanju u oblasti procesuiranja kaznenih djela međunarodne trgovine ljudima, kao i kaznenih djela trgovine ljudima propisanih zakonima entiteta i Brčko Distrikta BiH, u čijem riješavanju će značajno doprinijeti Mreža specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacioni timovi, čija je uspostava u toku na svim razinama vlasti u BiH.

Na sastanku su sudjelovali članovi Udarne grupe, predstavnici tužiteljstava, policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona, koji su uključeni u otkrivanje i procesuiranje ovih kaznenih djela, uz prisustvo predstavnika međunarodnih institucija.

Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija zajedno sa Mrežom specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacionim timovima sa svih razina, nastavit će intenzivne aktivnosti u okviru svojih nadležnosti u cilju što efikasnije borbe protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo