Regija     | 10.02.2020. 16:12 |

Slovenija osudila incident uz talijanski Dan sjećanja na fojbe

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 10. veljače (FENA) - Slovenija je kao neprihvatljiv incident osudila isticanje plakata i transparenata koje je u krajevima oko Trsta, u kojima žive pripadnici slovenske manjine, u noći na ponedjeljak postavio neofašistički pokret Casa Pound, povodom Dana sjećanja na fojbe, koji se u Italiji komemorira 10. veljače.

 Akcija, koju je organizirala neofašistička Casa Pound po slovenskim selima i kulturnim ustanovama te manjine, iskazuje netoleranciju prema Slovencima i patnjama koje su doživjeli pod talijanskim fašizmom, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova istaknuvši da to zaslužuje osudu vlada demokratske i slobodne Europe te da očekuje reakciju i djelovanje talijanskih vlasti.

 Kako prenose slovenski mediji, u Sloveniji se ocjenjuje da je riječ o zabrinjavajućoj pojavi koja nije prva takve vrste.

 "Slovenija poštuje današnji dan, kad se Talijani prisjećaju svojih žrtava fojbi, ali jednako poštovanje očekujemo i prema žrtvama fašističkog terora, onih koji su se oduprli okupatorskom fašizmu, te posebno civilnim žrtvama koje su masovno umirale u talijanskim koncentracijskim logorima", navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

 Iako na samoj komemoraciji Dana sjećanja na fojbe u Trstu ovoga puta nije bilo govora poput onoga koji je lani, u istoj prigodi, u Bazovici kod Trsta, imao tadašnji predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, kad je na kraju istupa klicao "talijanskoj" Istri i Dalmaciji, i ove je godine bilo izjava relativiziranja povijesnih događaja. To se ogledalo i u transparentima Case Pound na kojima je pisalo "Titovi partizani - zločinci i ubojice", prenose slovenski mediji.

 U Trstu se u ovoj prigodi pojavio i lider Lige i bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji je u izjavi novinarima kazao da se zločine prema Talijanima koje su počinili Titovi komunistički partizani ne smije zaboraviti i da zločini nisu počinjeni samo prema Talijanima u to vrijeme nego i prema Slovencima i Hrvatima, onima koji su tretirani političkim protivnicima, objavila je Slovenska televizija.

 Fojbe (kraške jame) mjesta su stradavanja civilnih i vojnih žrtava u 2. svjetskom ratu na prostoru Istre i sjeveroistoka Italije. Prvi val stradanja Talijana dogodio se nakon rujna 1943. kad je kapitulirala fašistička Italija, a drugi nakon kraja rata 1945. kad je došlo do egzodusa Talijana, ali i dosta Hrvata i Slovenaca iz područja koja su pripala tadašnjoj Jugoslaviji.  

 Suvremena talijanska historiografija te događaje tumači kao etničko čišćenje Talijana i njihov progon koji su potaknule komunističke jugoslavenske vlasti, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta