Svijet     | 10.02.2020. 19:02 |

Ruski sud osudio članove ljevičarske omladinske grupe na zatvorske kazne

FENA Internet

MOSKVA, 10. februara (FENA) - Ruski vojni sud osudio je u ponedjeljak sedam članova ljevičarske omladinske grupe zbog optužbi za terorizam i osudio ih na zatvorske kazne u rasponu od šest do 18 godina, u slučaju zasnovanom na optužbama za koje grupe za ljudska prava tvrde da su izmišljene.

Vijeće suda u Penzi na zapadu Rusije proglasilo je članove grupe Set (Mreža) krivim za članstvo u terorističkoj organizaciji i ilegalnu trgovinu oružjem. Advokati odbrane rekli su da će uložiti žalbu na presudu.

Neki od optuženih prvobitno su se izjasnili krivim za neke optužbe, ali kasnije su rekli da su dali lažno priznanje jer su ih mučili strujnim udarima, javio je AP.

Ruski istražitelji prvobitno su optužili članove grupe da su pripremali napad tokom ruskih predsjedničkih izbora u martu 2018. i kada je Rusija bila domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu kasnije te godine, ali nisu uspjeli dokumentovati te tvrdnje tokom suđenja.

Tužilaštvo ih je optužilo da su ilegalno kupovali oružje i eksploziv, kao i da su organizovali obuku u sklopu svog plana da svrgnu vladu.

Aktivisti za ljudska prava i ruski pripadnici opozicije optužili su Federalnu službu sigurnosti (FSB), najveću nasljednicu KGB-a, da su izmislili optužbe.

Aleksej Navalni, vođa ruske opozicije, nazvao je presudu "užasavajućom" i rekao je da su "svjedočenja o izmišljenoj terorističkoj organizaciji dobijena metodama mučenja."

Kada je u ponedjeljak upitan o ovom slučaju, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio reviziju slučaja kako bi došlo do zaključka da li je istraga koja je dovela do podizanja optužnice provedena u skladu sa zakonom. Peskov nije želio komentariati presudu suda.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom