Kultura     | 11.02.2020. 09:13 |

British Council poziv kustosima - Prilika za profesionalni razvoj i saradnju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - U okviru novog kruga saradnje sa kustosima i institucijama kulture sa područja zapadnog Balkana, Britansko vijeće realizira novi projekt pod nazivom "Tu smo – ekologije budućnosti" s renomiranim LUX-om koja je jedna od vodećih institucija za pokretne slike, istraživanje umjetničkog izraza i eksperimentalni film.

U prvoj fazi projekta, na osnovu javnog poziva za kustose, LUX i British Council ponudit će uspješnim kandidatima jedinstvenu priliku za profesionalni razvoj – sedmodnevni radni boravak u Velikoj Britaniji.

Program će se sastojati od niza seminara, razgovora i projekcija s osobljem LUX-a, kustosima, programerima i savremenim umjetnicima koji žive u Velikoj Britaniji.  

Poziv je otvoren do 8. marta 2020. godine, a svi zainteresovani mogu da se prijave putem British Council web stranice www.britishcouncil.ba

Osnovu drugog dijela projekta činit će upravo rezultati rada u Velikoj Britaniji – kustoski koncept odnosno izložbe koje će biti postavljene u galerijama i drugim institucijama na zapadnom Balkanu uz prateći program razgovora sa publikom na goruće teme koje „Ekologije budućnosti“ tretiraju.

„Ekologija budućnosti“ je dio serije „Tu smo“, serije od pet umjetničkih filmskih programa iz Kolekcije British Council-a i LUX-a, koja ispituje teme pripovijedanja, marginalnosti, naslijeđa, rodnog identiteta, urbanizacije i održivosti utiču na izvanredne umjetnike u nastajanju i na etablirane umjetnike koji žive u Velikoj Britaniji, te kako ih oni istražuju kroz biografiju, dokumentarni film, poeziju i prozu.

Kombinacijom dokumentarnog, (naučno) fantastičnog i pjesničkog manira, djela „Ekologija budućnosti“ spajaju prodorne poglede na okolinu, ekologije i kosmologije, klimatske promjene, antropocen, kolonizaciju, urbane budućnosti i održivost, te na dugu istoriju umijeća ekstrakcije i eksploatacije.

U središtu „Ekologije budućnosti“ je uređena kompilacija četiri djela čiji su autori Uriel Orlow, Louis Henderson, Charlotte Prodger i Ben Rivers. U izložbu je moguće uključiti i dodatne radove umjetnika kao što su Lawrence Lek i Jane i Louise Wilson.

Nakon okončane regionalne turneje projekta “Percepcije” i njegovog predstavljanja na ICOM konferenciji u Kjotu,

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čelnici EU pozvat će na samitu u ovoj sedmici na odlučnu akciju na konkurentnosti i čelništvu bloka

Lukašenko pozvao na organiziranje uličnih patrola radi pružanja bezbjednosti u bjeloruskim gradovima

Otvorene prijave za prvi 'Alma Ras Industry Day'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!