Regija     | 11.02.2020. 13:50 |

Sastanak Janše i mogućih partnera u novoj vladi odgođen do daljnjeg

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 11. veljače (FENA) - Za utorak predviđeni novi sastanak četiriju slovenskih političkih stranaka koje pregovaraju o mogućnosti formiranja nove prijelazne vlade do daljnjeg je odgođen, potvrdila je stranka oporbenog čelnika Janeza Janše, koja koordinira razgovore.

 Kako je u obavijesti na svom twitter računu navela Slovenska demokratska stranka (SDS), Janša i njegovi uži suradnici proteklih su dana održali dva kruga razgovora o mogućnosti koalicijskog povezivanja s čelnicima Stranke modernog centra (SMC), demokrašćanskom Novom Slovenijom (NSI) i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS), a postoje izgledi da se razgovori i nastave.

 No, do novog će sastanka, na kojemu bi se "uskladile odgovornosti u novoj vladi", doći samo ako se do potrebne razine usklade prioriteti svih partnera buduće koalicije, objavio je Janšin SDS.

 Osim toga, u toj stranci navode da prije eventualnog  povezivanja u koaliciju treba jasno utvrditi s koliko zastupničkih ruku svaka od četiriju stranaka raspolaže pojedinačno, a koliko sveukupno, s obzirom da je za izbor novog mandatara, što je prva faza u postupku imenovanja nove vlade, potrebna najmanje natpolovična većina zastupnika u 90-čloanskom parlamentu.

 Vjeruje se da je to reakcija na jučerašnje otvoreno pismo utemeljitelja SMC-a Mire Cerara, koji je rezolutno protiv ulaska te stranke u desnu vladu koju bi vodio Janša, ali i podjela koje oko toga postoje među njenih deset zastupnika.

 Cerar se tako usprotivio odluci Zdravka Počivalšeka, sadašnjeg ministra gospodarstva i svog nasljednika na čelu stranke, da krene u pragmatične pregovore s Janšom o formiranju nove prijelazne vlade, kako bi se izbjegli prijevremeni izbori.

 Navodno ni ostale stranke s kojima Janša računa u tom smislu u potpunosti ne kontroliraju svoje zastupnike, iako potencijalna koalicija SDS-a, SMC-a, DESUS-a i NSI-a ima ukupno 48 zastupnika, pa je politički  rizik  pri glasovanju velik, posebno jer se o predloženom mandataru nove vlade glasuje tajno.

 Od iznenadne ostavke premijera Marjana Šareca, nakon koje je njegova manjinska vlada postala tehnička i obavlja tekuće poslove, prošla su dva tjedna. No, nije jasno hoće li nastala kriza biti riješena političkim preslagivanjem, odnosno formiranjem mješovite vlade u kojoj bi dominirala desnica ili raspisivanjem prijevremenih izbora, koji bi bili krajem travnja, kako je predložio premijer u ostavci Šarec.

 Prijevremene izbore, uz njega i njegovu Listu Marjana Šareca, podupiru još i Socijalni demokrati (SD), stranka Ljevica (L), Stranka Alemke Bratušek (SAB), dok se Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča za sada ne izjašnjava, ostajući otvorena za obje opcije, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'