Bosna i Hercegovina     | 11.02.2020. 14:11 |

Rano upozoravanje za smanjenje poplavnog rizika, bolju pripremu, brzo reagiranje

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Protokol za obavještavanje institucija o prognozi poplava za rijeke Vrbas, Unu i Sanu potpisan je danas, a taj dokument definira uloge domaćih institucija u procesu obavještavanja o nadolazećim poplavama da bi informacije na vrijeme stigle do ugroženih područja radi priprema i brzog reagiranja.

Rezidentna predstavnica UNDP u BiH Steliana Nedera kazala je novinarima da će na taj način biti omogućeno da informacija na vrijeme stigne do ugroženih područja da bi se općine pripremile i brzo reagirale.

Kako ističe, sistem ranog upozoravanja na poplave, razvijen u okviru UNDP projekta, doprinijet će smanjenju poplavnog rizika, boljoj pripremi i pravovremenoj reakcije na poplave za više od 200.000 stanovnika sliva Vrbasa.

Za razvoj tog sistema Globalni fond za okoliš odredio je 400.000 KM, a entitetske agencije za vode osigurale su 200.000 KM.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić kazao je da je ta agencija uradila pilot projekt ranog upozorenja odbrane od poplava za rijeku Unu i Sanu. Zadovoljan je što je, kaže, urađen prognozni model za rano upozorenje i rijeke Vrbas.   

Kaže da će jedan sistem razmjene informacija svakako doprinijeti smanjenju poplava i štetnog utjecaja velikih voda.

Precizira da, po sistemu odbrane od poplava, Agencija prvo obavještava Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, te Federalnu, kantonalne i općinske uprave civilne zaštite.   

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Almir Bijedić za protokol kaže da bi trebalo da bude osnova za sličan dokument i za druge rijeke i slivove u BiH.   

Direktor Javne ustanove 'Vode Srpske' Miroslav Milovanović ističe da je, za instituciju koju predvodi, važno da u realnom vremenu dobiju sve informacije da bi, u skladu s tim, kvalitetno mogli prognozirati, obavještavati i najavljivati moguće velike vode koje mogu dovesti do poplava. Tako bi, u skladu s ostalim institucijama, mogli poduzeti radnje za zaštitu života i imovine.    

Čelnik Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Darko Borojević uvjeren je da će Protokol, kao i razvijanje daljnje suradnje institucija, doprinijeti značajnom smanjenju šteta koje izazivaju ekstremni hidrološki događaji.

Resorna ministrica u Vladi Republike Srpske Srebrenka Golić kaže da je rano prognoziranje i upozoravanje na opasnost od poplava i poplavnog vala doprinos ublažavanju posljedica koje mogu da se dese na područjima gradova i općina koje se nalaze u slivovima određnih rijeka.

Sistem za prognoziranje i rano upozoravanje na poplave u slivu rijeke Vrbas jedan je od alata upravljanja poplavnim rizikom čiji je cilj pravovremena reakcija u slučaju poplava.

Taj alat razvijen je u okviru UNDP Vrbas projekta, u suradnji sa institucijama koje upravljaju vodama, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS kao kontakt institucije BiH prema UN Konvenciji o klimatskim promjenama.          

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo