Ekonomija     | 11.02.2020. 14:52 |

Mitrović-Đorđević: Intenzivirati saradnju na projketu autoputa Sarajevo-Beograd

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i ambasador Republike Srbije u BiH Aleksandar Đorđević razgovarali su danas u Sarajevu i konstatovali da je potrebno intenzivirati saradnju dvije prijateljske zemlje na realizaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije na realizaciji projekta izgradnje autoputa Beograd – Bijeljina – Brčko – Sarajevo i brze saobraćajnice od Sarajeva preko Pala, Rogatice, Višegrada, Vardišta, sa vezom za Goražde, do Beograda.

Naglašeno je da prioritet u realizaciji ovog regionalno značajnog infrastrukturnog projekta ima izgradnja mosta na Rači i autoputa do Bijeljine, te povezivanje ovog autoputa sa dijelom Koridora Vc prema Doboju i autoputu do Banje Luke.

Mitrović je najavio da će o realizaciji projekta izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo naredne sedmice u Beogradu razgovarati sa potpredsjednicom Vlade Srbije i ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović.

Po riječima ministra Mitrovića, potrebno je što hitnije ukloniti bilo kakve administrativne prepreke za realizaciju ovog velikog infrastrukturnog projekta, koji će, kako je naglasio, dati ogroman doprinos boljem povezivanju svih zemalja regiona, te na značajno viši nivo podići privrednu saradnju i razmjenu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Tokom sastanka bilo je riječi i o stvaranju uslova za potpisivanje sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o održavanju i rekonstrukciji drumskih međudržavnih mostova.

Ambasador Đorđević je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Vijeće ministara BiH u novom sazivu već na prvoj sjednici donijelo odluku o odobravanju dodatnih sredstava za izgradnju graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija, čime će u punu funkciju biti stavljen most „Bratoljub“ koji je izgradila Republika Srbija i koji povezuje ove dvije opštine u BiH i Srbiji.

Razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja željezničkog saobraćaja između BiH i Srbije. S tim u vezi, ministar Mitrović predložio je intenziviranje sastanaka i razgovora na kojima bi se razmijenile dobre prakse i iskustva iz Republike Srbije u oblasti željezničkog saobraćaja, te bezbjednosti željezničkog transporta, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo