Bosna i Hercegovina     | 11.02.2020. 15:55 |

Košarac:Istrajati u onemogućavanju izgradnje odlagališta u Trgovskoj gori(VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da će svi institucionalni kapaciteti BiH biti uključeni kako bi onemogućili izgradnju odlagališta za nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora koje je najavila Hrvatska. 

- Bit ćemo posvećeni razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom jer i mi bismo mogli iznad Dubrovnika napraviti odlagalište otpada, ali bi to bilo loše i ne bi išlo u smjeru razvoja dobrosusjedskih odnosa - rekao je Košarac.

Dodao je da je neophodno formirati ekspertni tim koji će zastupati interese BiH u ovom predmetu, te o ovom problemu obavještavati prvenstveno evropske institucije. 

- Naša primarna obaveza je zaštita života građana BiH u slivu rijeke Une, kao i zaštita životne sredine - istakao je Košarac.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo navela je da najavljena izgradnja odlagališta predstavlja otvoreno pitanje između dviju zemalja, ali da se nada da ćemo diplomatskim putem uspjeti odvratiti Hrvatsku od te lokacije.

- U ovoj godini proglašen je prirodni park "Una" koji se spojio sa nacionalnim parkom u Federaciji i to bi trebalo da bude snažan argument za borbu protiv ovog problema - rekla je Đapo.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić najavila je borbu svim pravnim sredstvima kako bi spriječili vlasti Hrvatske da pokušaju gradnju tog odlagališta koje bi uzgrozilo stanovnike 13 općina u BiH.

- Ne dozvolimo da bude izgrađeno to odlagalište a ne činimo bilo kome u susjedstvu da ima problem zbog naših ideja - potcrtala je Golić.

Poslanik parlamentarne grupe "Zeleni klub" Saša Magazinović kazao je da je dogovoreno da, osim dovorenih zajedničkih aktivnosti, nastave i sa dosadašnjim individualnim aktivnostima te će poslanici i dalje biti u komunikaciji s kolegama u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Evropskom parlamentu i parlamentima zemalja regije o tom problemu.

Načelnik Opštine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslav Drljača naglasio je da je izgradnja odlagališta potpuno neprihvatljiva za lokalno stanovništvo i da će se na tom primjeru pokazati koliko je BiH ozbiljna država koja je u stanju da zaštiti svoje građane.

Pogledajte http://fena.ba/video/4000

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1EUVCrWkXdAO3BXZ9Ef08VAShdwObjc60?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana