Bosna i Hercegovina     | 12.02.2020. 16:07 |

Brkić - Koç: BiH i R Turska nastavit će s dijalogom i dobrom suradnjom

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 12. veljače (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas u posjet veleposlanika Republike Turske u BiH Halduna Koça s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i suradnji BiH i Republike Turske vezana za NATO, te europske integracije BiH.

Zajednički je ocijenjeno da dvije zemlje imaju jako dobre bilateralne odnose i da će u predstojećem razdoblju nastaviti s dijalogom i dobrom suradnjom.

S tim u svezi dogovoren je nastavak političkih konzultacija između dvaju ministarstva vanjskih poslova na svim razinama, te najavljeno da će Brkić i njegov turski kolega uskoro u Sarajevu održati bilateralne konzultacije.

Brkić je izrazio zahvalnost Turskoj na inicijativi za izgradnju putne komunikacije Sarajevo-Beograd-Sarajevo, pomoći u obnovi zgrade Veleposlanstva BiH u Ankari, te osobno veleposlaniku na angažmanu u BiH.

Također je istaknuo da Turska pruža bezrezervnu potporu Bosni i Hercegovini u euroatlantskim integracijama, kako kroz bilateralnu suradnju tako i lobiranjem za BiH unutar NATO-a. Informirao je o budućim koracima BiH kada je u pitanju NATO, te podvukao da proces euroatlantskih integracija BiH nije stao i da se kreće u pravom smjeru.

Također je informirao veleposlanika o prvom vanjskopolitičkom prioritetu BiH - europskim integracijama, te su razmijenjena mišljenja o novoj metodologiji pristupnih pregovora EK.

Brkić je pozdravio održavanje samita EU-Zapadni Balkan koji je planiran za početak svibnja u Zagrebu pod hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU i koji će biti dobra prilika da se razgovara o očekivanjima i otvore nove perspektive proširenja EU.

Koç je istaknuo da je napredak BiH na euroatlantskom putu, za koji postoji snažna Turska potpora, bitan za sigurnost i stabilnost regije, što se pokazalo i tijekom migrantske krize. Također je istaknuo da će Turska nastaviti ohrabrivati svoje investitore da ulažu u BiH, jer ekonomska stabilnost doprinosi općoj stabilnosti i sigurnosti, a sigurnost regije zapadnog Balkana za Tursku je od velikog značaja, priopćeno je iz MVP-a BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Posjeta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo