Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 11:30 |

Kegelj: Osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju nisu bespomoćne

FENA Denis Leko

MOSTAR, 13. veljače (FENA) - Dvodnevna humanitarna akcija "Doručak s ljubavlju" počela je u četvrtak ispred Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru s ciljem poticanja integracije djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u društvo kao aktivnih članova lokalne zajednice.

Predsjednica Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" Danijela Kegelj istaknula je kako ova akcija ima velik značaj.

- Kada pričamo o inkluziji, pričamo samo o nekakvom procesu obrazovanja, ali inkluzija je nešto puno šire. To je integracija u društvenu zajednicu i ovom akcijom želimo poslati poruku kako osobe s invaliditetom imaju plemenita i lijepa osjećanja, da i oni kao i svi mladi ljudi imaju potrebu zaljubiti se, slaviti Valentinovo i druge slične sadržaje. Jednostavno, želimo pokazati da su oni tu, da postoje, da su naša stvarnost i da žele sudjelovati u svakodnevnici - kazala je Kegelj.

Istaknula je kako se proces inkluzije u Mostaru iz škola počeo prelijevati i na ostale segmente društva.

- Što se tiče inkluzije, Mostar je po mnogim stvarima svijetla točka. Sva naša sportska društva postala su toliko otvorena za osobe s invaliditetom, kao i tehnološka društva, kulturne manifestacije i slično, ali kod nas je još uvijek prisutna ta potreba karitativnog djelovanja, što stvara sliku da su osobe s invaliditetom nemoćne i da im se pruža samo nekakav vid socijalne zdravstvene pomoći - kazala je Kegelj.

Po njezinim riječima, osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju nisu nesposobne niti bespomoćne.

- Mi nastojimo poslati poruku kako osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju mogu puno toga učiniti. One nisu nesposobne ili bespomoćne, samo su uskraćene za određene mogućnosti, a mnoge druge stvari mogu raditi, možda i bolje nego osobe bez invaliditeta. Možda je vrijeme da se govori o cjelokupnoj integraciji, a ne samo o inkluziji jer smo taj pojam zalijepili za školovanje - naglasila je Kegelj.

Građani Mostara danas i sutra mogu kupnjom privjesaka i slastica na štandu postavljenom ispred Filozofskog fakulteta dati svoj doprinos humanitarnoj akciji.

- Jedan od ciljeva ove akcije je i osvijestiti javnost da djeca s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom postoje te da oni još uvijek na određeni način strepe izaći u javnost. Njih ne treba sažalijevati i gledati ih na taj način jer je to najgore što čovjek može učiniti. Treba ih ohrabriti i dati im do znanja da svojim kapacitetima i znanjima mogu napredovati i biti pravedni i jednakopravni članovi naše zajednice - istaknuo je asistent na Studiju socijalnog rada Filozofskog fakulteta Marijan Tustonja.

Humanitarnu akciju pokrenula je i provodi udruga "Vedri osmijeh" u suradnji sa studijima socijalnog rada, logopedije i edukacijske rehabilitacije, a provodit će se u četvrtak i petak, od 10 do 14 sati.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Udruga Mihael pokrenula humanitarnu akciju za sigurnu kuću 'Majka Krispina'

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo humanitarnu akciju za pomoć djevojčici Almi Kamarić

Obitelj Marijanović uskoro dobiva novi krov nad glavom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo