Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 12:31 |

Srednjoškolci iz BiH, Hrvatske i Srbije u misiji pomirenja

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Više od 250 srednjoškolca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije okupili su se danas u Sarajevu na dvodnevnoj konferenciji organiziranoj u okviru USAID-ovog projekta "Animiranje mladih za pomirenje - Budi inspiracija".

Oni će učestvovati u različitim aktivnostima poput radionica, debatne akademije, biciklističke vožnje i mnogim drugim aktivnostima, a sve to s ciljem izgradnje saradnje među mladima i njihovim osnaživanju u poduzimanju odlučne akcije u borbi protiv prijetnji pomirenju.

Kako je na otvaranju druge godišnje konferencije istaknuto, dva su osnovna cilja USAID-ovog projekta i to podsticanje napora na pomirenju među mladima na nivou lokalnih zajednica i osnaživanje grupa mladih lidera kako bi vodili različite javne kampanje koje se suprotstavljaju retorici etničkih podjela.

Govoreći o očekivanjima od takvih projekta, mladi su novinarima uoči početka dvodnevnog skupa kazali da su takve aktivnosti pravi način koji može doprinijeti zbližavanju i pomirenju.

Jedna od učesnica je učenica četvrtog razreda Ekonomske škole u Travniku Hana Kolasović koja je napomenula da mladi ne predstavljaju problem i oni ne žele podjele, a kao primjer tome su i brojne inicijative koje su pokrenuli u svrhu zajedničkog odrastanja bez podjela.

Faris Nuhanović iz organizacije mladih EDYN (European Democracy Youth Network) kazao je da će mladi u okviru tog skupa predstaviti rješenja za probleme koji muče mlade od odlaska do zagađenja i pokretanja start-up biznisa.

- Projekat je samoodrživ i postoje načini da se osigura finansiranje, a predlažemo i da mladi u političkim partijama lobiraju na svim nivoima vlasti kako bi se on implementirao u potpunosti - pojasnio je.

Direktorica misije USAID-a u BiH Nancy Eslick podsjetila je da se često sluša o problemima mladih kao što su nemogućnost pronalaska zaposlenja, politička apatija, ali i visok stepen korupcije zbog čega se odlučuju da napuste domovinu.

- Mladi nisu problem, oni su rješenje za budućnost BiH. Danas su se mladi okupili kako bi razgovarali o zajedničkim ciljevima. Zajednička budućnost se može izgraditi samo ako ljudi razmjenjuju mišljenja i stavove te ukoliko u njima nema tvrdih političkih stavova - istaknula je Eslick.

Projekat "Animiranje mladih za pomirenje - Budi inspiracija" uz podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) realizira Nacionalni demokratski institut (NDI) u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava u BiH (YIHR) i Fondacijom INFOHOUSE.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo