Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 14:26 |

Delegacija UNHCR-a u BiH u posjeti Vladi USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 13. februara (FENA) - Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić na današnjem je sastanku s predstavnicima delegacije UNHCR-a u Bosni i Hercegovini najavio nastavak uspješne saradnje, odnosno ovogodišnje aktivnosti kada je u pitanju situacija s migrantima i izbjeglicama u ovom dijelu države.

"Još jedan u nizu pripremnih sastanaka za očekivani migrantski val u nadolazećim mjesecima. Poučeni dvogodišnjim iskustvom, nastavit ćemo blisko sarađivati i pokušati sačuvati dostojanstvo migranata na njihovom putu ka željenom odredištu. Posebnu ćemo pažnju usmjeriti na zaštitu ranjivih kategorija i maloljetnika bez pratnje", rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Jedna od tema  bila je i osiguravanje adekvatnijih životnih uslova za maloljetnike bez pratnje, koji su trenutno smješteni u bihaćkoj Biri.

"Upravo smo i razgovarali o eventualnom izmještanju maloljetnika bez pratnje koji su trenutno smješteni u Prihvatnom centru Bira, ka prihvatnim centrima van područja USK. To ćemo morati uraditi kako bismo ih zaštitili, odnosno omgućili im bolje životne uvjete", riječi su kantonalnog premijera Ružnića.

Delegaciju UNHCR-a na sastanku u Bihaću predvodila je novoizabrana šefica Misije u Bosni i Hercegovini Lucie Gagne.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH se svrstava u sami vrh zemalja koje su skoro iskorijenile apatridiju

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'