Kultura     | 17.02.2020. 08:29 |

Rječnik pojmova kao odgovor na loš sadržaj na internetu

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 17. februara (FENA) - „Rječnik pojmova sociologije, demokratije, ljudskih prava i religija“ naziv je knjige sociologa Samira Sahačića koja je nedavno izašla iz štampe.

Po riječima autora, knjiga je namijenjena studentima društvenih nauka, srednjoškolcima i osnovcima starijih razreda koji će se u budućnosti baviti društvenim naukama.

- Znamo da je internet prepun neprovjerenih informacija bez recenzija i da ima previše lošeg sadržaja za naše mlade i da lutaju po internetu nalazeći ono što ih interesuje, gubeći vrijeme. Rječnik je odgovor. Mladi mogu brzo i lako doći do provjerenih i tačnih podataka u svom istraživanju i dobiti odgovore - kaže Sahačić. 

Jedan od recenzenata, prof. dr. Šaćir Filandra ističe da je Rječnik pojmova urađen po svim uobičajenim leksikološkim standardima za ova znanstvena područja, a pri njegovoj izradi korišteni su postojeći rječnici.

- Ono što je u ovom rječniku novo tiče se autorskog izbora termina sukladno ciljanoj populaciji kojoj je prvenstveno i namijenjen te dosta uspio akribični pristup obradi samih termina. Naime, izabrani termini su eksplicirani na dosta sažet, jasan, ali tačan način - rekao je prof. Filandra.

Dodao je kako je uvjeren da će „Rječnik pojmova sociologije, ljudskih prava, demokratije i religije“ autora Samira Sahačića poslužiti svojoj svrsi, da će obogatiti fond znanja mladih ljudi o društvu uopće te društvu u kome žive.

Autor ističe da djelo ne bi ugledalo svjetlo dana bez podrške Federalnog ministarstva obrazovanju i nauke i donedavne ministrice Elvire Dilberović. Naime, odlukom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i prihvatanju naučno-istrazivačkog rada kroz djelo, kao krajnji rezultat odobrena su sredstva za štampanje leksikona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sociolozi protiv vjeronauke u srednjim školama u RS-u

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'