Regija     | 14.02.2020. 14:58 |

Muenchen: Sporazum Beograda i Prištine o željezničkim vezama i autocesti

FENA Agencije

BEOGRAD/MUENCHEN, 14. veljače (FENA) –  Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su u petak u Muenchenu izjavu o namjerama za obnovu željezničkog prometa između dvije zemlje te o završetku autoceste između Beograda i Prištine.

Potpisivanju sporazuma, do kojeg je došlo na marginama Konferencije o sigurnosti u Muenchenu, nazočili su posebni izaslanik predsjednika SAD-a za pregovore Srbije i Kosova Richard Grenell te predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaci.

Službeni američki izvori ocijenili su u prvim reakcijama da dva nova dogovora dviju strana predstavljaju "povijesni napredak" u ekonomskom razvoju, javlja Hina. 

"Dogovorili smo način da otvorimo željeznice i autoceste", rekao je Grenell poslije potpisivanja sporazuma. "Pokušavam što je više moguće usredotočiti se na ekonomski razvoj, da se otvaraju nova radna mjesta, i moram reći da su oba predsjednika od samog početka suglasna da na tome treba biti fokus. Zahvalan sam da smo uspjeli stići do ove točke", istaknuo je Grenell.

Do potpisivanja današnjih sporazuma dolazi nakon što je 20. siječnja potpisan sporazum o uspostavi zračnog prometa između dvaju glavnih gradova, nakon 21 godinu prekida, također ostvaren pod pokroviteljstvom posebnog izaslanika američkog predsjednika Donalda Trumpa za pregovore Srbije i Kosova.

Srbijanski predsjednik Vučić kazao je da pregovori s Prištinom "nisu bili laki" ocijenivši da je potpisani sporazumi "od velikog značaja". Potpisivanje sporazuma pokazuje kretanje prema naprijed, ocijenio je Vučić, navodeći da "osjeća da će ovo osigurati bolju budućnost i mir u desetljećima koja dolaze". Po njegovim riječima, uspostava željezničkih veza i autoceste bit će velika pomoć Srbima na Kosovu ali i od velike koristi za Srbiju u cjelini.

Kosovski predsjednik Thaci  izjavio je s tim u vezi da je riječ o još jednom važnom koraku ocjenjujući sporazume kao "veliki korak prema konačnom mirovnom sporazumu".

"Vjerujemo da je moguće da se kasnije tijekom ove godine postigne konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije", rekao je Thaci, ocijenivši kako je današnji sporazum o željeznicama i autocesti "najbolja poruka da će u regiji biti mira, ekonomskog razvoja i novih radnih mjesta i to ne samo na Kosovu i Srbiji, već na cijelom Zapadnom Balkanu".

Obojica predsjednika zahvalili su američkoj administraciji i posebno veleposlaniku SAD-a Richardu Grenellu na posredovanju u postizanju svih navedenih sporazuma. 

Zastoj u dijalogu Srbije i Kosova traje već dulje od godinu i pol, a prijelomni razlog bio je uvođenje stopostotnih pristojbi na robu iz Srbije (i BiH), što je bila odmazda vlade u Prištini na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske neovisnosti i sprječavanje prijema Kosova u Interpol i UNESCO. 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vučić o dijalogu s Prištinom: Razgovori će se voditi na 'drugačiji način'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo