Svijet     | 14.02.2020. 21:17 |

Globalno izdvajanje za odbranu raslo najbrže u 2019.

FENA Internet

MUENCHEN, 14. februara (FENA)  - Globalno izdvajanje za odbranu raslo je u 2019. brže nego bilo koje godine u prethodnom desetljeću, pokazuje studija objavljena u petak na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu. 

Izdvajanje za odbranu poraslo je u odnosu na 2018. četiri posto, a u Evropi za 4,2 posto, piše u izvještaju Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS). 

- Vojni su proračuni tako dosegli nivo od prije finansijske krize 2008. - rekao je direktor IISS-a John Chipman u Münchenu na  Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti.

Globalna potrošnja na obranu porasla je za četiri posto u 2019. godini, što je najveći rast u 10 godina, vođen velikim rastom u SAD-u i Kini, navodi se u studiji objavljenoj u petak.

Međunarodni institut za strateške studije (IISS)  navodi da je porast potaknut rastućim rivalstvom između velikih sila, novih vojnih tehnologija i velikih sukoba od Ukrajine do Libije.

Pekinški vojni program modernizacije - koji uključuje razvoj novih  hipersoničnih raketa - alarmira Washington i pomaže u poticanju američkih odbrambenih troškova, navodi IISS.

U godišnjem izvještaju o "Vojnoj bilansi" navedeno je da je samo povećanje američke potrošnje od 2018. do 2019. - 53,4 milijarde dolara - gotovo jednako  kao i cijeli britanski odbrambeni budžet.

"Potrošnja raste kako se ekonomija oporavljala od posljedica finansijske krize, ali povećanja su također bila potaknuta pooštravanjem percepcije prijetnji", rekao je šef IISS-a John Chipman, objavljujući izvještaj na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

I SAD i Kina povećale su potrošnju za 6,6 posto, navodi se u izvještaju, na 684,6 milijardi USD i 181,1 milijardi USD.

Evropa - vođena stalnim zabrinutostima u vezi s Rusijom - povećala je izdvajanja za odbranu za 4,2 posto, ali to je samo vratilo izdatke za obranu kontinenta na nivo iz 2008. prije nego što je globalna finansijska kriza smanjila budžete.

Evropske članice NATO-a nastoje povećati potrošnju kako bi umirile predsjednika Donalda Trumpa, koji ih je u više navrata optuživao da je sav teret na  SAD-u.

 U uvodnom obraćanju na godišnjem sigurnosnom skupu u Münchenu njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier upozorio je da je Trumpova strategija "America First" poljuljala međunarodni poredak i potaknula nesigurnost.

"Svjedoci smo danas sve destruktivnijeg zamaha u globalnoj politici", rekao je Steinmeier.

"Svake godine smo sve dalje i više udaljeni od našeg cilja stvaranja mirnijeg svijeta putem međunarodne suradnje", rekao je njemački predsjednik, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Plenković: Jačanje vojske pokazuje da smo predvidjeli novu sigurnosnu situaciju

Ruska vojska predstavila najnovije oružje Avangard američkim inspektorima

Njemačka pozvala Rusiju da spriječi novu trku u naoružanju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo