Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 13:26 |

Memorijalni centar u Potočarima: Sramno poigravanje najtežim traumama

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 18. februara (FENA) - Predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari pozvali su danas direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske Milorada Kojića da prestane sa četvrt stoljeća dugim političkim igrama koje udaraju na dostojanstvo žrtava genocida.

Iz tog centra reagirali su na izjave Kojića u kojima poziva na restrukturiranje Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, kako bi "ovaj proces krenuo na bolje", govoreći o identifikacija nestalih Srba.

Izjave Kojića su u Memorijalnom centru nazvali morbidnim jer je, između ostalog, postavljeno i pitanje identiteta posmrtnih ostataka 82 neidentificirane žrtve genocida u istočnoj Bosni koje bi trebale biti pokopane u julu ove godine.

Kako su napomenuli u saopćenju, Memorijalni centar u Potočarima, kao institucija koju je osnovala država BiH, izražava puno poštovanje prema svakoj nevinoj žrtvi rata te ohrabruje sve aktivnosti koje će dovesti do pronalaska nestalih, bez obzira na njihovo ime i prezime, etničku ili drugu pripadnost.

Podsjećaju da entitetska institucija na čijem je čelu Kojić dobiva sredstva iz javnog budžeta entiteta Republika Srpska, samim tim od svih građana koji žive na području tog bosanskohercegovačkog entiteta koji plaćaju porez.

- Spominjane 82 neidentificirane žrtve genocida su u prostorijama Podrinjskog identifikacijskog projekta, programa koji je naslijeđe dugogodišnjeg profesionalnog rada Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) i domaćih institucija - podsjećaju.

Rad tog projekta korišten je kao primjer za proces traganja i identificiranja nestalih širom svijeta u prirodnim katastrofama, ali i u brojnim slučajevima istraživanja ratnih zločina.

- Razlog zbog kojeg identitet za ovu manjinu od svih do sada pronađenih skeletnih ostataka nije utvrđen, je prosti rezultat zločina genocida, te osobe više nemaju živih srodnika s kojima bi se poklopili DNK uzorci i potvrdilo s 99,9 posto sigurnosti o kome je riječ - poručuju iz Memorijalnog centra.

Dodaju da su ti posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama u kojima je pronađeno i više od šest hiljada već pokopanih u mezarju Memorijalnog centra i to u Sandićima, Branjevu, Budaku, Kamenici, Cerskoj, Petkovcima, Glogovoj, Hodžićima, Pobuđu, Kameničkom Brdu, Kozluku, Liplju, Novoj Kasabi, Pusmulićima, Snagovu, Ravnicama, Zelenom Jadru, Zalazju i Liplju.

- No, po lokaciji pronalaska, vremenu nastupanja smrti, te drugim okolnostima, Tužilaštvo BiH, kao i druge institucije su, izvan razumne sumnje utvrdile da je riječ o žrtvama genocida. To su činjenice. Sve ostalo je sramno poigravanje najtežim i najdubljim traumama desetinama hiljada ljudi - poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U izraelskim zračnim udarima u Gazi ubijeno pet civila

Memorijalni centar Srebrenica pripremio programe edukacije za primjenu Rezolucije UN-a

Mediazona - Najmanje 50.000 poginulih ruskih vojnika zabilježeno u ratu u Ukrajini

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana