Svijet     | 18.02.2020. 15:26 |

Assangeovo zdravstveno stanje se poboljšava, više nije u samici

FENA Internet

LONDON, 18. februara (FENA) – Zatočeni osnivač WikiLeaksa Julian Assange nije više u samici i njegovo zdravstveno stanje se poboljšava, izjavio je novinarima u utorak njegov portparol Kristinn Hrafnsson.

Assange (48), je u zatvoru strogih mjera sigurnosti Belmarsh u Londonu, boreći se protiv američkog zahtijeva za izručenjem gdje se suočava s 18 tačaka optužbe, među kojima je i urota u cilju hakiranja vladinih kompjutera i kršenje zakona o špijunaži. On bi mogao provesti decenije u zatvoru ukoliko bude osuđen.

Njegove pristalice izrazile su zabrinutost njegovim zdravstvenim stanjem nakon što se pojavio u sudnici tokom ročišta u oktobru prošle godine, s mukom izgovarajući svoju dob i tvrdeći kako nije u stanju da pravilno razmišlja.

Assange je iseljen iz samice u medicinsko krilo zatvora s 40 ostalih zatvorenika nakon što su se njegov pravni tim i ostali zatvorenici požalili da je tretman prema njemu nepošten, saopćio je Hrafnsson.

Vidio sam ga prije desetak dana, njegovo stanje se poboljšalo, zahvaljujući pritisku njegovog pravnog tima, javnosti, i zapanjujuće, od drugih zatvorenika u Belmarshu, da bude izvučen iz izolacije, kazao je Hrafnsson uoči ročišta o izručenju koje počinje naredne sedmice, prenosi Reuters. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Papa Franjo još pati od prehlade, ograničio govore u javnosti

Papa Franjo otkazao sve termine u ponedjeljak, Vatikan tvrdi se 'potpuno oporavlja'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana