Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 17:31 |

U BPK-u nizom sadržaja bit će obilježen Dan nezavisnosti BiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. februara (FENA) - Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nizom sadržaja bit će obilježen na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Višednevni program obilježavanja ovog datuma utvrđen je na današnjoj sjednici organizacionog odbora.

- Dan nezavisnosti BiH bit će na dostojanstven način obilježen na području BPK Goražde, kako i dolikuje ovom datumu. Ove godine akcenat smo stavili na mlade kojima želimo ukazati na značaj ovog praznika i koji će u značajnom obimu učestvovati u ovom programu - kazala je predsjednica Organizacionog odbora, premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti počinje već 24. februara takmičenjem učenika osnovnih i srednjih škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu. Ove godine poetsko-muzičko veče posvećeno ovom datumu priredit će Srednja tehnička škola "Hasib Hadžović", a na sam dan praznika Mreža mladih muftijstva goraždanskog organizirat će omladinsko druženje i kviz "Država, to smo mi".

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH bit će odata počast šehidima i poginulim braniocima BiH uz polaganje cvijeća na spomen obilježja i obilazak mezarja, a pred duše šehida u svim džamijama na podurčju BPK i muftijstva goraždanskog bit će proučena hatma dova.

Tradicionalno uz ovaj datum bit će održana i akademija koja je predviđena za 28. februar, dok će istog dana u Domu mladih biti održan rock koncert. Dan poslije u organizaciji Planinarskog kluba "Goražde - Maglić" bit će održan i 24. zimski pohod "Grebak – put života".

Dio ovogodišnjeg programa bit će i promocije knjiga "Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu" čiji je autor Marko Attila Hoare te "Ne daju mi oči da šutim" Šemsudina Gegića. 

Planiran je i šahovski turnir te tradicionalno takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola u malom nogometu.

Uz Dan nezavisnosti BiH najavljeno je i potpisivanje ugovora s Nogometnim savezom BiH o realizaciji projekta izgradnje savremenog stadiona na pomoćnom terenu u naselju Prvi maj.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH bit će okončan 3. marta kada će biti ozvaničen početak rekonstrukcije Mosta žrtava genocida u Srebrenici i izgradnje kružnog toka u ulici Maršala Tita te završetak radova na izgradnji kružnog toka u naselju Vitkovići. Riječ je o projektima čiji je investitor JP Ceste Federacije BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Konjic obilježio Dan nezavisnosti BiH

U Goraždu održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana