Svijet     | 18.02.2020. 20:25 |

Američki senator sastao se sa Zarifom na marginama Minhenske konferencije

FENA Internet

WASHINGTON, 18. februara (FENA) - Senator Chris Murphy u utorak je branio svoj sastanak tokom vikenda s iranskim ministrom vanjskih poslova u Evropi, nakon što su njegove aktivnosti osudili konzervativni mediji.

Demokrata iz Connecticuta izjavio je da je njegov subotnji sastanak s Mohammedom Javadom Zarifom bitan "jer je opasno ne razgovarati s neprijateljem". Murphy je kazao kako je želio da se sastane sa Zarifom jer ne postoji američki diplomatski kanal s Iranom otkako se predsjednik Donald Trump prije dvije godine povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma postignutog 2015.

- Ne gajim iluzije o Iranu – oni su naši neprijatelji, odgovorni za ubistva hiljada Amerikanaca i s neprihvatljivim nivoom podrške terorističkim organizacijama širom Bliskog istoka – napisao je on u Medium postu.     

O Murrphyjevom sastanku sa Zarifom prva je izvijestila konzervativna publikacija The Federalist. Upitan o tom izvještaju, američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je novinarima u utorak tokom posjete Etiopiji kako se nada da će svako ko se sastane sa Zarifom reflektirati američku poziciju prema Iranu.        

- Ukoliko su se sastali ne znam o čemu su pričali, nadam se da je tu primijenjena američka vanjska politika, a ne vlastita - izjavio je Pompeo, navodeći da SAD već dugo vremena označavaju Iran državom sponzorom terorizma i da je Iran nedavno oborio ukrajinski putnički avion u Teheranu.

Pompeo je kritikovao ostale Amerikance zbog sastanaka sa Zarifom, uključujući i onaj koji je imao njegov neposredni prethodnik John Kerry.

Možda očekujući kritike svog sastanka od Trumpove administracije, Murphy je napisao da on "ne može provoditi diplomatiju u ime kompletne američke vlade i ja se ne pretvaram da sam u poziciji da to učinim. Ako, međutim, Trump ne želi da razgovara s Iranom, onda neko to treba".

Murphy je naveo da je imao brojna sporenja sa Zarifom u razgovoru tokom susreta na marginama sigurnosne konferencije u Muenchenu. Susret je došao u vrijeme kada Trumpova administracija nastoji da što više izolira Iran kroz ponovno uvođenje sankcija u okviru njene "kampanje maksimalnog pritiska" na  Islamsku Republiku, prenosi Asociated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Posjeta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo