Kultura     | 22.02.2020. 11:23 |

Nakon restauracije Baščaršijska džamija će 21. marta opet zablistati

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Završetkom projekta restauracije i konzervacije na zidnim dekoracijama, kaligrafskim natpisima i mobilijaru Baščaršijske džamije u Sarajevu, ta džamija ili nekada znana kao džamija imama Havadže Duraka, 21. marta će opet otvoriti vrata za vjernike, putnike namjernike, musafire.

Smještena u samom centru Baščaršije, džamija je jednoprostorna potkupolna sa otvorenim vanjskim trijemom, koji je natkriven malim kupolama i prigrađenom kamenom munarom.

U prethodnom periodu urađeni su najprije istraživački radovi, potom oslikavanje džamije i kompletno vanjsko uređenje koje je obuhvatilo i sanaciju potoka koji prolazi pored džamije, sanaciju munare, zidova džamije, haremskog zida, sofe, kao i otvaranje još jedne kapije koja je postojala za ulaz u harem džamije.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović podsjetio je u izjavi za Fenu da je projekt, koji je koštao više od milion KM, realiziran u saradnji s Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske, Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo.

Stoga će džamiju svečano otvoriti generalni direktor Generalne direkcije za vakufe Turske Burhan Ersoy, direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, te predstavnici Islamske zajednice u BiH, najavljeno je iz Vakufske direkcije IZ u BiH.

Baščaršijska džamija je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH. U toku ratnih djelovanja 1992.-1995. godine, Baščaršijska džamija je bila teže oštećena.

Imam Havadža Durak, po kojem ona i danas nosi ime, izgradio je džamiju s drvenom kupolom u srcu stare trgovačke jezgre na Baščaršiji 1528. godine, ali je ta kupola uništena 1697. godine kada je austrougarski princ Eugen Savojski do temelja spalio Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zajimović u Kuala Lumpuru: Kultivisanjem zemljišta jača lokalna ekonomija

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci otvaranje 'Dana vakufa u BiH'

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci sutra otvaranje 'Dana vakufa u BiH'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo