Bosna i Hercegovina     | 21.02.2020. 13:06 |

OSCE - Završena obuka za pripadnike GPBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Petodnevna obuka o identifikaciji falsifikovanih dokumenata i provjeri identiteta osoba, za pripadnike Granične policije Bosne i Hercegovine (BiH), završena je danas u Sarajevu.

Obuku su zajednički organizovali Sektor za bezbjednost i upravljanje granicama OSCE-ovog Odjela za transnacionalne prijetnje i Misija OSCE-a u BiH.

- Integrisano upravljanje granicom je neophodno za državu koja se nađe na udaru prekograničnog kriminala, kao što su neregularne migracije, trgovina ljudima, ili kretanje osoba koje planiraju ili podržavaju djela terorizma - rekla je Susan Penksa, šefica Odjela za bezbjednosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH.

Upozorila je da falsifikovanje ličnih dokumenata u porastu, i pored poboljšane bezbjednosne karakteristike dokumenata, strožu kontrolu izdavanja dokumenata i snažnije bezbjednosne provjere na granicama.

- Kriminalci se koriste raznovrsnim tehnikama i metodama falsifikovanja, dok traže načine da preuzmu lažni identitet a da pritom ne budu otkriveni - dodala je Penksa.

Jedan od predavača na obuci, Gerald Schuh, savjetnik za lične dokumente pri Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, je naglasio da je cilj obuke da se smanji broj kriminalaca koji prelaze granice koristeći lažni identitet te da se time doprinese širim naporima usmjerenim na borbu protiv transnacionalnih prijetnji u skladu sa međunarodnim standardima.

- Obuka je interaktivna i uključuje praktične vježbe kako prepoznati osobe koje se lažno predstavljaju, rad na originalnim i falsifikovanim dokumentima i upotrebu forenzičke opreme za identifikaciju falsifikovanih dokumenata. Ovih pet dana predstavljaju jedinstvenu priliku za razmjenu znanja i stvaranje mreže kontakata sa učesnicima obuke i između njih - rekao je.  

Obuku provodi Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, a ona obuhvata širok niz tema u vezi sa falsifikovanjem putnih isprava, uključujući njihove bezbjednosne karakteristike, tehnike štampanja i najnovije trendove kada je u pitanju falsifikovanje, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Isak uručio diplome polaznicima obuke 'Borba protiv korupcije'

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'