Svijet     | 21.02.2020. 18:49 |

Novi prijedlog proračuna EU-a na stolu

FENA Agencije

BRUXELLES, 21. veljače (FENA) - Europska komisija, koja pruža stručnu pomoć predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, podijelila je dokument s novim prijedlogom da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,07 posto bruto nacionalnog dohotka.

"Pripremljen je tehnički dokument", potvrdio je novinarima Michelov glasnogovornik Barend Leyts.

Međutim, nije htio potvrditi o kojoj se brojci radi. Dodao je da će taj dokument biti predočen na plenarnom sastanku Europskog vijeća, koji je trebao početi u 18 sati. To je već šesta odgoda od jutra, jer su se kroz cijeli dan vodili bilateralni razgovori.

Čelnici EU-a od četvrtak popodne pokušavaju na izvanrednom sastanku na vrhu postići kompromis oko višegodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel prošli je tjedan predložio proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica.

To su odbile četiri zemlje "štedljive zemlje", Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska, koje inzistiraju da se sljedeći sedmogodišnji proračun ograniči na jedan posto bruto nacionalnog dohotka, što bi značilo da bi taj proračun bio za 75 milijardi eura manji u odnosu na sadašnje sedmogodišnje razdoblje. Tih 75 milijardi eura je zapravo iznos britanskog doprinosa europskom proračunu.

Skupina 17 zemalja Prijatelja kohezije, koja je sada promijenila ime u Prijatelje ambiciozne Europe, prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, "odbila je prijedlog od skupine četiriju zemalja i izišla s protuprijedlogom da proračun iznosi 1,3 posto ili blizu toga, koliko traži i Europski parlament".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Na Kosovu se ukida srbijanski dinar, EU traži da se osigura više vremena za tranziciju

Dvadesetak visokih europskih dužnosnika traži od čelnika EU-a istragu izbora u Srbiji

Turska sto godina kasnije: Erdogan, Atatürkov nasljednik i konkurent

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo