Bosna i Hercegovina     | 24.02.2020. 16:57 |

Prihvaćen Program aktivnosti Federalnog štaba civilne zaštite u 2020. godini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, kojom je predsjedavala zapovjednica, zamjenica federalnog premijera i ministrica finansija Jelka Milićević, prihvaćen je Izvještaj o radu u 2019. godini i Program aktivnosti Federalnog štaba civilne zaštite u 2020. godini.

Usvojen je i Plan stručnog osposobljavanja i obučavanja za zaštitu i spašavanje, Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća i Odluka o realizaciji finansijskog plana Federalnog štaba civilne zaštite u 2020. godini.

Također, usvojena je i Odluka o dodjeli priznanja Federalnog štaba civilne zaštite za 2019. godinu, Zaključak o obilježavanju 1. marta - Dana civilne zaštite Federacije BiH, Odluka o dodjeli priznanja i nagrada civilne zaštite pojedincima i kolektivima i Odluka o finansiranju svečanog obilježavanja 1. marta - Dana civilne zaštite.

Najavljeno je da će na svečanoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite, 11. marta, zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama biti uručena prigodna priznanja.

Prisutni članovi Federalnog štaba civilne zaštite upoznati su s pojavom novog virusa COVID 19 (coronavirus 2019-nCoV) koji je Svjetska zdravstvena organizacija 30. januara 2020. godine proglasila javnozdravstvenim vanrednim stanjem od međunarodnog značaja.

Informaciju su prezentirali Marina Bera i Davor Pehar, članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva za daljnje praćenje situacije i poduzimanje mjera s ciljem sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim korona virusom na teritoriji Federacije BiH, kao i koordiniranja aktivnosti između nadležnih institucija.

Federalni štab civilne zaštite, koji ima mehanizam koordinacije na području Federacije Bosne i Hercegovine, upoznat je s informacijom, a svoje aktivnosti uskladit će sa zaključcima Vlade Federacije BiH.

Ova uprava će, u skladu s tim, pripremiti analizu potrebnih materijalno-tehničkih sredstava kako bi bili prikupljeni podaci o postojanju resursa za ove namjene i na području kantona, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite, saopćeno je iz Federalnog štaba civilne zaštite. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predloženo ukidanje stanja nesreće u FBiH, dozvoljen rad tržnih centara

FŠCZ donio tri nove naredbe koje se odnose na raspodjelu medicinske opreme

JU SZKS - Reagiranje povodom neusvajanja Izvještaja o radu za 2019. godinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo