Svijet     | 24.02.2020. 16:51 |

CDU zakazala stranački kongres za 25. april

FENA Internet

BERLIN, 24. februara (FENA) - Njemačka Unija hrišćanskih demokrata (CDU) saopćila je u ponedjeljak da će održati stranački kongres 25. aprila kako bi izabrala novog čelnika, koji treba da nasiljedi kancelarku Angelu Merkel, boreći se s krizom koja potresa vladavinu stranke.

Odluka o datumu kongresa uslijedila je nakon što su glasači na izborima u na izborima u Hamburgu u nedjelju kaznili vladajuću stranku zbog njenog flertovanja s ekstremnom desnicom u toj saveznoj državi i haotične borbe za čelništvo.

Rasprava o nasljedniku čelnika CDU dobila je na zamahu u ovom mjesecu kada je stranačka čelnica Annegret Kramp-Karrenbauer neočekivano objavila da neće više nastojati da naslijedi svoju političku mentoricu Merkel.

- Novi predsjednik stranke bit će odlučen na stranačkom kongresu. To je jasan signal da CDU ima kandidata za kancelara - izjavila je Kramp-Karrenbauer o stranačkom skupu zakazanom za 25. april.         

Merkel, na kancelarskom položaju 15 godina, saopćila je da se neće ponovo kandidovati za tu poziciju na saveznim izborima zakazanim za oktobar 2021.

Kramp-Karrenbauer, zadužena od stranke za proces nasljeđivanja, izjavila je da je pristala na vremenske rokove i proceduru, dok se četvero kandidata do sada prijavilo.

To su Armin Laschet, premijer Sjeverne-Rajne Vestfalije, najmnogoljudnjije njemačke savezne države; Friedrich Merz, koji je u 2018. tijesno izgubio bitku za stranačkog čelnika od Kramp-Karrenbauer; ministar zdravstva Jens Spahn i Norbert Roettgen, čelnik parlamentarne komisije za vanjsku politiku, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom