Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 11:07 |

Muftija Kudić razgovarao s muftijom zagrebačkim Azizom ef. Hasanovićem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Muftija bihaćki, hafiz Mehmed ef. Kudić, primio je predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftiju zagrebačkog Aziza ef. Hasanovića.

Radi se o prvoj službenoj posjeti Muftijstvu bihaćkom muftije dr. Hasanovića od kako je hafiz Mehmed ef. Kudić preuzeo dužnost muftije bihaćkog.

Muftija Kudić je kazao da su Muftijstvo bihaćko i Mešihat IZ u Hrvatskoj naslonjeni jedni na druge i da aktivnosti koje se provode u Hrvatskoj s posebnom pažnjom prate i vjernici iz bihaćkog muftijstva, s obzirom da je Muftijstvo bihaćko' zapadna kapija Bosne' i što najveći dio geografskog prostora graniči sa Republikom Hrvatskom.

Muftija bihaćki je gostima predstavio tekuće i naredne aktivnosti Muftijstva bihaćkog i samog muftije, te je istaknuo da će saradnja s Mešihatom IZ u Hrvatskoj biti nastavljena s obzirom da je i do sada ta saradnja bila čvrsta i dinamična.

Čestitao je muftiji Hasanoviću na brojnim izvrsnim projektima koje realizira zajedno sa svojim timom, posebno naglašavajući izgradnju infrastrukture i višenamjenskih objekata Islamske zajednice, te međunarodnu saradnju.

Muftija zagrebački i predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović je istaknuo nekoliko činjenica i fakata kada je u pitanju dosadašnja saradnja ove dvije institucije, naglašavajući da je Islamski pedagoški fakultet u Bihaću vrlo važna karika i spona koja učvršćuje veze ove dvije institucije, gdje značajan broj nastavnog kadra dolazi iz Hrvatske, ali da također i značajan broj imama i vjeroučitelja završi Islamski pedagoški fakultet.

Muftija Hasanović je naglasio da najveću podršku aktivnostima Mešihata IZ u Hrvatskoj imaju upravo iz bihaćkog muftijstva. On je službeno pozvao muftiju Kudića da posjeti Mešihat IZ u Hrvatskoj, da održi hutbu i predvodi džuma-namaz u zagrebačkoj džamiji, te posjeti institucije IZ u Hrvatskoj. Podijelio je svoja iskustva u radu i saradnji s mnogobrojnim institucijama i pojedincima u cilju što bolje afirmacije islama, muslimana i Islamske zajednice u hrvatskom i evropskom društvu.

Ovom prijemu su prisustvovali Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije, mr. Nermin-ef. Botonjić, sekretar Mešihata IZ u Hrvatskoj, doc. dr. Hajrudin Hodžić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Sabahudin ef. Begić, sekretar muftijstva i Nazif ef. Horozović, saradnik za medije Muftijstva bihaćkog - saopćeno je iz Muftijstva bihaćkog. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!