Svijet     | 25.02.2020. 15:12 |

Dva antička ritona pronađeni u Iranu

FENA Internet

BOJNORD, 25. februara (FENA) - Dva ritona iz vremena Sasanidskog Perzijskog Carstva pronađeni su u pokrajini Sjeverni Khorasan, izjavio je lokalni policijski službenik, navodeći da su tri osobe uhapšene s tim u vezi.

Vrijednost ovih ritona iznosi skoro 440 hiljade eura, piše iranska novinska agencija IRNA.

Policijski zvaničnik Alireza Pourbeh je rekao da su dobili dojavu o nezakonitoj prodaji drevnih predmeta u gradu Garmeh. 

Napomenuo je kako će policija učiniti sve što je u njenoj moći da spriječi one koji žele uništiti nacionalnu imovinu i drevna djela zarad svog profita.

Riton je drevna posuda za čuvanje tekućina namijenjenih za obrede. Obično su formirani u obliku glave životinje i nastali su na područjima drevne Euroazije, od Perzije do Balkana.

Najčešće se radi o bogato ukrašenim posudama izrađenim od plemenitih kovina poput zlata ili srebra. Prvobitni ritoni datiraju iz antičkog Perzijskog carstva a njihova upotreba se u 5. stoljeću pr. Kr. proširila i na Grčku, gdje su umjetnici kopirali i oponašali perzijske rukotvorine.

Ritoni na dnu imaju otvor kroz koji prolazi tečnost, dok drugi to nemaju i jednostavno su korišteni kao čaše za piće, a karakteristični su po tome što se ne mogu spustiti na površinu bez prolijevanja njihovog sadržaja.

Sasanidsko Perzijsko Carstvo ili Novoperzijsko Carstvo (perz. Eranshahr.svg; Irānšaher - „Iransko Carstvo”), naziv je za četvrtu iransku imperijalnu državu u starom vijeku za vrijeme vladavine Sasanida (224.-651.), dinastije perzijskog etničkog porijekla. Sasanidi su se nametnuli kao vladajuća iranska dinastija početkom 3. stoljeća kada je Ardašir I. podigao ustanak i porazio posljednjeg partskog vladara Artabana IV. čime je došao kraj 500-godišnjoj vladavini dinastije Arsakida.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo