Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 16:52 |

Skupština BPK van snage stavila odluku o uspostavi poligona za NUS

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. februara (FENA) - Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojila odluku kojom se van snage stavlja Odluka o utvrđivanju javnog interesa za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava od 31. augusta 2018. godine.

U vrijeme zasjedanja Skupštine BPK Goražde, ispred zgrade kantonalnih institucija trajao je protest mještana četiri mjesne zajednice iz ruralnih područja koji su zahtijevali usvajanje odluke a time i obustavljanje svih aktivnosti na gradnji poligona na ovoj lokaciji, na planini Gušta.

Poručili su da bi uspostavljanje poligona prouzrokovalo nesagledive posljedice po mještane u ovom dijelu Goražda, koji se bave poljoprivredom i stočarstvom. Njihovo nezadovoljstvo dodatno su povećala saznanja da bi se na toj lokaciji trebala uništavati eksplozivna sredstva iz cijele FBiH a ne samo , kako je bilo obećanje aktuelnih organa vlasti, ona iz goraždanske namjenske industrije.

- Ljudi i djeca iz Sarajeva se vraćaju da žive u toj netaknutoj prirodi. Nema ljepšeg mjesta za zdrav život na cijelom kantonu od Gušte i sad to treba sve uništiti - kazao je mještanin sela Guskovići, Enes Mićivoda.

Tokom rasprave na sjednici Skupštine svi poslanici su bili jednoglasni u ocjeni da je napravljen propust usvajanjem odluke u augustu 2018. te da je potrebno obustaviti aktivnosti na predloženoj lokaciji koja nije nenaseljena kako se mislilo.

- U elaboratu uređenja poligona koji je Ministarstvu privrede BPK Goražde prethodno dostavila Federalna uprava civilne zaštite, između ostalog, navedeno je da se u radijusu od 1.000 metara ne nalaze nikakvi stambeni ili pomoćni objekti kao ni visokonaponski dalekovodi te da u okolini šume nisu pronađeni izvori ni prirodna vrela, što je ostavilo dilemu. Najbliži stambeni objekat na ovoj lokaciji udaljen je samo 620 metara, a najudaljeniji oko 920 metara, što znači da se cijelo naselje nalazi u radijusu od 1000 metara. Takođe, u radijusu od samo nekoliko stotina metara nalazi se desetak izvorišta pitke vode koje koristi lokalno stanovništvo - kazao je, obrazlažući odluku o stavljanju van snage prethodne odluke, poslanik Nijaz Musić (SDA) koji ju je i predložio uime parlamentarne većine.

Vijest da je Skupština BPK odluku iz augusta 2018. stavila van snage učesnicima protesta saopćila je predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić, što je obradovalo mještane.

- Mislim da je bilo krajnje vrijeme da se to više završi i da su poslanici morali definitivno da povuku spornu odluku jer sve što su do sada radili bilo je suprotno zakonu i pod sumnjivim okolnostima. Normalno da nam je drago i mi ćemo se uvijek boriti protiv nepravde. Hvala svim poslanicima i vladi koji su podržali naš stav - kazao je predsjednik Savjeta MZ Berič Samir Tabaković.   

Odlukom o stavljanju van snage odluke o utvrđivanju javnog interesa za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava, Ministarstvo za privredu BPK Goražde zaduženo je da u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima pokrene proceduru na iznalaženju druge lokacije za uništenje eksplozivnih sredstava.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu