Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 16:28 |

Na području HBŽ-a nema koronavirusa, građanima preporuka da odgode putovanja

FENA Cvita Kusić

LIVNO, 25. veljače (FENA) - Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (HBŽ) priopćio je u utorak da na području te županije nije zabilježen niti jedan sumnjiv slučaj na koronavirus, ali građanima se preporučuje da odgode sva putovanja, a osobito grupna (sportska, kulturna), a posebno putovanja i okupljanja u povodu 8. ožujka.

 "Pozivamo sve građane koji imaju stalni ili privremeni boravak u Hercegbosanskoj županiji, a koji su se unazad 7 dana vratili u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se putem telefona, bez obzira imaju li simptome ili ne, jave Zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te ostanu u kućnoj samoizolaciji", navode iz Kriznog stožera.

 U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) trebaju telefonom odmah obavijestiti svog obiteljskog liječnika, a jedna od preporuka je da se smanji broj dolazaka pacijenata u zdravstvene ustanove bez stvarne potrebe, te da kronični bolesnici koriste mogućnost telefonske narudžbe terapije.

 Krizni stožer podsjeća na generalne preporuke za građane za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe) čija je sezona u tijeku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i kojih se treba pridržavati.

 Preporučuje se često pranje ruku vodom i sapunom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola, a prilikom kašljanja ili kihanja potrebno je pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, a baciti maramicu odmah nakon korištenja i odmah oprati ruke.

 Također se preporučuje izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama kao i blizak kontakt s osobama koji imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu, a distancu je potrebno držati od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.

 "Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radniku naglasite povijest putovanja", navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Habota: Evropska komisija poslala ključne poruke građanima i bh. vlastima

Na području HBŽ-a doček Nove godine prošao bez izgreda i incidenata

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!