Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 20:11 |

Sutra nastavak redovne i posebna sjednica Narodne skupštine RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 25. februara (FENA) – Razmatranjem Nacrta zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku sutra će biti nastavljena sjednica Narodne skupštine RS (NSRS), a u poslijepodnevnim satima na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika najavljeno je i posebno skupštinsko zasjedanje.

- Zakonom o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku propisuje se pravo stranke na novčano obeštećenje i nadoknadu imovinske štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Pravo na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku ima svaka stranka u sudskom postupku koja smatra da sud nije u razumnom roku odlučio o njenom pravu ili obavezi, sumnji ili optužbi za krivično djelo, a pravo i dužina trajanja razumnog roka utvrđuju se u skladu s praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu - rekao je ministar pravde Anton Kasipović.

Poslanici su tokom današnjeg rada razmotrili izmjene i dopune Zakona o štrajku, koji se usklađuje sa Zakonom o radu, koji više ne poznaje pojam „većinski reprezentativni“ sindikat i udruženje poslodavaca organizovanih na nivou RS.

Poslanica PDP-a Gordana Vidović smatra da radnici ni s tim izmjenama zakona neće moći da ostvare svoja prava, jer nema suštinskih izmjena.

Obavljena je rasprava i o Nacrtu zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju, privrednih društava i preduzetnika u RS-u.

Razlozi za donošenje tog zakona proizlaze iz potrebe za izvršenjem obaveza utvrđenih u više dokumenata, uključujući Program ekonomskih reformi RS, Reformsku agendu BiH, kao i Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Na dnevnom redu redovnog zasjedanja je još osam tačaka, među kojima i izmjene zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, kojima bi trebalo da se ukine „bijeli hljeb“ za funkcionere u RS.

U Banjoj Luci sutra će biti održana i posebna sjednica enitetskog parlamenta na zahtjev člana Predsjendištva BiH Milorada Dodika, koji traži da NSRS potvrdi njegov stav da je posjeta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića BiH i raspoređivanje Frontexa na bh.granicu, štetno po vitalni interes RS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo