Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 13:33 |

Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Azerbejdžana Hasanova

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je 25. februara u nastupnu posjetu ambasadora Republike Azerbejdžan za BiH sa sjedištem u Beogradu Eldara Hasanova zajedno sa šefom Diplomatskog predstavništva Azerbejdžana u BiH Elnurom Guliyevom.

Na sastanku je ocijenjeno da su politički odnosi između BiH i Azerbejdžana dobri i prijateljski, da se zasnivaju na obostranom razumijevanju i da nema otvorenih političkih pitanja.

Ministrica je zahvalila Vladi i narodu Azerbejdžana za sve što su učinili za BiH, naglasivši da dvije države imaju mnogo toga zajedničkog iz nedavne prošlosti, te shodno tome dobro međusobno razumijevanje. Izrazila je uvjerenje da će i BiH kao i Azerbejdžan ekonomski postati jaka i uspješna država te da će se njeni stanovnici početi vraćati u domovinu.

Ambasador Eldar Hasanov je čestitao ministrici na preuzimanju novih dužnosti, iskazavši poštovanje prema njenoj zavidnoj diplomatskoj karijeri. Istaknuo je da bi u ovoj godini, kada dvije države obilježavaju 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa, potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma koji su u pripremi bio jako dobar način obilježavanja ove godišnjice. Istaknuo je da će Azerbejdžan nastaviti s ulaganjima u BiH u različitim sferama. Posebno je naglasio potporu svoje zemlje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i stabilnosti i sigurnosti BiH i regije.

Turković je tom prilikom uputila poziv svom azerbejdžanskom kolegi, ministru vanjskih poslova Elmaru Mamadjarovu, da posjeti BiH te ujedno i zahvalila na pozivu da ona učini posjet Azerbejdžanu. Naglasila je da bi obostrane posjete doprinijele pozitivnijoj i konkretnijoj suradnji između država.

Ministrica Turković je iskazala spremnost da se osobni angažman u cilju prevazilaženja birokratskih poteškoća s kojima se susreću azerbejdžanski i drugi investitori u BiH u stvaranja bolje poslovna klime u BiH. Navela je i pozitivan primjer procesa razmjene studenata između BiH i Azerbejdžana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!