Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 14:27 |

Čehić povukao inicijativu za profesionalizaciju zastupnika Skupštine ZDK-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 26. februara (FENA) – Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) nije danas razmatrala inicijativu zastupnika Ermina Čehića (SBB) pa će u tom kantonu i dalje ostati na snazi zakonska nemogućnost profesionalnog angažmana izabranih zastupnika.

Čehić je tražio da se izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK-a spomenuti zakon uskladi s federanim zakonom, ali je predsjedavajućem Ćazimu Huskiću dostavio pismenu obavijest da povlači inicijativu, jer je zbog privatnih obaveza ranije prinuđen i napustiti današnju sjednicu.

Saglasnost za usvajanje ove inicijative, a u skladu sa novim kantonalnim zakonom, odbila je dati i Vlada ZDK, odnosno Ministarstvo pravde.

Zakon predviđa da samo predsjedavajući Skupštine ZDK od izabranih zastupnika ima mogućnost da, na vlastiti zahtjev, profesionalizira svoj angažiran.

Zastupnici su bez rasprave i većinom glasova usvojili preostale tačke dnevnog reda, odnosno Prijedlog programa rada Skupštine ZDK za 2020. godinu, Nacrt programa rada Vlade ZDK za 2020. godinu te Izvještaj o radu i ostvarivanju Programa rada SZDK za prvih sedam mjeseci prošle godine. 

Sjednicu su, nakon usvajanja dnevnog reda, napustili zastupnici SDP-a, SBB-a i Nezavisnog bloka, ali je kvorum za održavanje sjednice postojao.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

Usvojena Odluka o privremenom finansiranju ZDK-a, povučeni planovi ZZO i SZZZDK za 2023.

Skupština ZDK-a usvojila rebalans budžeta i omogućila isplatu jednokratne pomoći

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu