Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 15:53 |

Godišnja analiza upravljanja personalom u MO i OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom za 2019. godinu u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine održana je danas u Domu Oružanih snaga u Sarajevu.

Cilj redovne godišnje analize stanja personala je utvrđivanje dostignutog stepen funkcionalnosti i sposobnosti organa za upravljanje osobljem u protekloj godini, analiza postignutih rezultata i identifikacija problema u radu, usvajanje prijedloga mjera za unapređenje rada i definiranje zadaća za rad u 2020. godini.

U protekloj 2019. godini sistem upravljanja personalom težišno je bio angažiran na kadrovskoj popuni MO i OSBiH, što je podrazumijevalo prijam 22 kadeta po završetku vojnih akademija, petoro časnika ljekara i 54 kandidata na obuci za časnika u samoj BiH; prijam 50 dočasnika internim oglasom, sedmoro dočasnika glazbenika javnim pozivom, šestoro dočasnika za obavljanje zadaća posebno značajnih za obranu, kao i prijam 207 vojnika. To je podrazumijevalo i osuvremenjavanje i unapređenje vlastitih kapaciteta za promociju vojnog poziva.

Pored ostalog, nastavljeno je školovanje i usavršavanje kadrova u zemlji i stranim vojnim akademijama, zapovjedno-stožernim školama, ratnim koledžima, školama nacionalne obrane i slično. Radilo se i na provedbi akcijskog plana za provedbu rodne ravnopravnosti i rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 u BiH te mnogim drugim programima za unaprijeđenje karijere. Posebno je konstatirano kako je ne usvajanje proračuna za 2019. godinu i privremeno financiranje MOBiH imalo nepovoljan utjecaj na dinamiku profesionalnog kretanja kadrova.

- Zahtjevam da nam je čovjek uvijek na prvome mjestu, dosljedno poštivajući sve zakonske okvire - kazao je u svome obraćanju ministar Podžić, najavljujući borbu za poboljšanje statusa djelatnih vojnih osoba. „Znate da cijeli obrambeni sustav osjeća sve vrste kretanja u cijelom našem društvu i svjesni smo da će nam svima ovo biti vrlo izazovna godina.“

Tijekom skupa, predatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić također je naglasio potrebu iznalaženju trajnih riješenja na poboljšanju statusa pripadnika OS BiH te najavio svoju potporu u okvirima Parlamentarne skupštine BiH.   

Analizi su prisustvovali ministar obrane BiH Sifet Podžić, zamjenik ministra obrane za upravljanje resursima Mirko Okolić, zamjenik ministra obrane za politiku i planove Mijo Krešić, zamjenik načelnika zajedničkog stožera OSBiH za resurse general-bojnik Gojko Knežević, kao i ostali predstavnici MOBiH i OSBiH na čelu s pomoćnikom ministra za upravljanje personalom Seadom Muratovićem. Uime ostalih državnih institucija u radu analize sudjelovao je i predatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, samostalni izvršitelj za pitanja obrane i civilnog zapovjedništva nad OS BiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković, te predstavnici Savjetodavnog tima Stožera NATO-a u Sarajevu i predstavnici EUFOR-a u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

McGahа u posjeti MO BiH: Poruke koje su iznesene na sastanku NAC-a ohrabrile su nas

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo