Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 16:59 |

Brojne manifestacije u TK posvećene Danu nezavisnosti BiH (VIDEO)

FENA Haris Dedović

TUZLA, 26. februara (FENA) - Ovih dana u organizaciji ustanova iz oblasti kulture na području TK upriličene su brojne manifestacije posvećene Danu nezavisnosti BiH. Koncerti, promocije, svečane akademije, dio su aktivnosti kojima se nastoji ukazati na značaj ovog datuma.

Organizacija manifestacija posvećenih nezavisnosti BiH, naročito u trenutku kada se ona nastoji djelovanjem određenih političkih krugova osporiti od izuzetne je važnosti za sve građane i građanke.

- Treba da pošaljemo jednu poruku svima da građani TK i građani BiH pokazuju svoju ljubav i poštovanje prema zajedničkoj i nedjeljivoj BiH - ističe Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

U Muzeju Istočne Bosne u četvrtak će biti organizovan čas historije u kojem će učestvovati učenici osnovnih škola Tušanj i Brčanska Malta, te Gimnazije “Meša Selimović”.

- Učenici će na svoj način održati čas historije kroz čitanje radova o našoj zemlji - navodi direktorica Muzeja Nataša Perić.

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci planirano je da učenici osmog i devetog razreda Katoličkog školskoga centra Tuzla kroz poetski i prozni iskaz predstave kulturno-historijsko nasljeđe.

- U saradnji s Ekonomsko-trgovinskom školom mi ćemo također organiziovati u velikoj sali biblioteke svečanost koja će biti otvorena za širi auditorijum - kazala je Sabina Babajić iz Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla.

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona aktivnosti posvećene obilježavanju 1. marta počele su izložnom koja je bila posvećena liku i djelu Džemala Bijedića, a potom je uslijedio koncert kojeg je organizovala BZK Preporod.

U Arhivu Tuzlanskog kantona u petak će u saradnji s osnovnim i srednjim školama također biti upriličen prigodan program.

- Cilj nam je uvijek bio da uključivanjem i animiranjem naših mlađih naraštaja kod njih radimo na jačanju i razvijanju svijesti o pripadnosti državi BiH - ističe Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

U organizaciji Zavoda za zaštitu kultuno-historijskog nasljeđa u Gradačcu će biti održana prezentacija reprezentativnog stećka. Specijalna biblioteka "Behram-beg" organizator je akademije čiji je drugi dio organizovan kao tribina “Bosna na putu nezavisnosti”.

I RTV TK svojim posebnim programskim sadržajima skreće pažnju javnosti na značaj odluka proisteklih iz referenduma održanog 1992. godine u BiH.

- Već sutra naveče ćemo imati priliku u našem program ugostiti člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića s kojim ćemo razgovarati o brojnim aktuelnim društveno-političkim temama dominantno, naravno i u svjetlu i kontekstu 1. marta - izjavio je direktor RTV TK Kasim Softić.

U subotu će TV TK vršiti direktan prijednos karate turnira posvećenog Danu nezavisnosti, dok će svi programski sadržaji 1.marta u potpunosti biti posvećeni jednom od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4064

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1nMtE-apoOORnsRZbA_sNyNHfKkvduLat?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Delegacija MUP-a KS - Uprave policije obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima Dan nezavisnosti čestitali Skupština i Vlada KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo