Stranačke aktivnosti     | 27.02.2020. 13:42 |

Saopćenje za javnost SDA Brčko

FENA Saopćenje

SDA Brčko: Dan nezavisnosti bit će obilježen u Brčkom, zastave BiH je zastava Distrikta

SDA osuđuje izjave i postupke gradonačelnika Brčko Distrikta Siniše Milića, koji je otkazao sjednicu Vlade Brčko Distrikta, tvrdeći da je postavljanje zastava Bosne i Hercegovine u Brčkom nezakonito.

Dan nezavisnosti, 1. mart je državni praznik Bosne i Hercegovine. On svoju zakonitost crpi iz vrlo jasne dejtonske odredbe koja kaže da važi kontinuitet pravnih propisa Republike BiH  u svim slučajevima gdje nije napravljen dejtonski aranžman, što uključuje i Dan nezavisnosti.

Potpuno su netačne izjave gradonačelnika Milića da je slavljenje Dana nezavisnosti kršenje Zakona o praznicima Brčko Distrikta, jer Dan nezavisnosti je državni praznik, koji je utvrđen državnim zakonima, i on ne mora biti utvrđen pravnim aktima nižih administrativnih jedinica. 

Štaviše, bilo bi potpuno apsurdno da jedinice lokalne samouprave poput općina i Distrikta donose zakone u kojima će utvrđivati državne praznike. To je isključiva nadležnost državnih organa, i niže administrativne jedinice imaju samo da poštuju državne praznike.

Što se tiče same zastave, želim podsjetiti gradonačelnika i nedvosmislenu odredbu iz člana 3. Statuta Distrikta, koja kaže: «Distrikt nema drugu zastavu i grb izuzev zastave i grba Bosne i Hercegovine.» Koje dakle druge zastave da ističemo u Brčkom osim ove?!

Ključna stvar u svemu ovome je da nervozna reakcija dolazi od gradonačelnika, koji je 10. januara ove godine, prostirao crveni tepih za Milorada Dodika i Radovana Viškovića, isticao srpske zastave, te organizirao institucionalno slavljenje 9. januara, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Očekujemo da i OHR iznese svoje mišljenje povodom ovog pokušaja gradonačelnika Brčkog da izvrši pravno nasilje i nasrće na ustavnopravni poredak u Brčkom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDA Brčko: Dan nezavisnosti bit će obilježen, zastava BiH je zastava Distrikta

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!