Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 15:09 |

Inicijativa 'Unsmoke' i u Sarajevu

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Globalnu inicijativu "Unsmoke your World u Sarajevo" koja ima za cilj omogućiti građanima Sarajeva da udišu čistiji zrak pokrenula je kompanija "Philip Morris", a ideju su podržale Općina Centar i Općina Novo Sarajevo.

U okviru inicijative u tim će općinama biti posađeno 86 stabala uz glavnu gradsku saobraćajnicu. Jedan dio drvoreda nalazi se na području Centra u ulici Zmaja od Bosne, od TC Alta do Mašinske škole, a drugi u susjednoj općini, od Pofalića do Socijalnog.

Akcija je ozvaničena današnjom simboličnom sadnjom prvog stabla u drvoredu koje su zasadili direktor kompanije "Philip Morris" za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Srđan Lazović, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, načenik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i v.d. direktora preduzeća "Park" Edin Abdurahmanović.

Generalni direktor kompanije "Philip Morris" za BiH i Crnu Goru Srđan Lazović naveo je da je riječ o projektu nazvanom "Unsmoke Sarajevo" (Od-dimimo Sarajevo), kao dio šire kampanje koju provodi ta kompanija a to je "Unsmoke Europa" koja je započeta prošle godine.

- U Sarajevu sam posljednje tri godine imao priliku da vidim koliko je problem zagađenja prisutan. Drago mi je da se nalazim na čelu društveno-odgovorne kompanije koja može da podstakne društveni dijalog, a koji se tiče pitanja zagađenja grada - kazao je Lazović.

Lazović je rekao da će on vjerovatno jednom da ode iz Sarajeva ali da zna da će ostati Sarajlija, bar u srcu, te da će ostati i drvored kao doprinos kompanije "Philip Morris". On je kazao da će u okviru te inicijative biti zasađeno više od 4.000 stabala niskog rastinja te 86 stabala visokog rastinja.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, govoreći o značaju te inicijative, istakao je da je taj zajednički projekt iniciran, između ostalog, zagađenjem zraka u Sarajevu.

Ajnadžić je naveo da će i mimo te inicijative Općina Centar nastaviti rad na očuvanju i uređenju javnih zelenih površina, a samo u ovoj godini na području Centra planira zasaditi 15.000 novih stabala, urediti i obnoviti brojne zelene površine.

Općina Novo Sarajevo će, prema najavama načelnika Nedžada Koldže, u saradnji s Parkom dati doprinos očuvanju zelenih površina u Sarajevu.

Koldžo je, između ostalog, ustvrdio da kad se sadi drveće ostavlja se nešto dobro za budućnost, planetu, građane...

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Prvi integrisani izvještaj o rezultatima učinka kompanije Philip Morris

Vlada FBiH dobila donaciju od kompanije Philip Morris u iznosu od 90.188,60 KM

Američki predsjednik Trump ipak neće zabraniti elektronske cigarete

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta