Bosna i Hercegovina     | 28.02.2020. 12:19 |

Turković u Pragu s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Cerarom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Mirom Cerarom na marginama sastanka ministara vanjskih poslova država Višegradske skupine (V4) i zapadnog Balkana (WB6) u Pragu.

Teme razgovora ministrice Turković i ministra Cerara bile su nastavak europskog puta BiH, politička situacija u BiH, te razvoj bilateralnih odnosa BiH i Slovenije.

Turković je zamolila ministra Cerara, nastavno na nedavnu posjetu članova Predsjedništva BiH Ljubljani, da slovenska strana nastavi pružati potporu naporima na unutrašnjoj konsolidaciji odnosa u BiH.

Ministrica Turković iskazala je zahvalnost Vladi Republike Slovenije za napore u pružanju kontinuirane potpore EU integracijama BiH, kao i na razumijevanju kompleksnosti situacije u BiH i njenom objektivnom sagledavanju, te jasnom i blagovremenom prenošenju poruke iz BiH u institucije Evropske unije. Istaknula da je BiH počela provoditi Akcijski plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvješća Evropske komisije, koje je sastavni dio Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Dodala je da smo svjesni da je provedba ciljeva na bh. institucijama, ali da bi bilo od velike pomoći kad bi naši napori u pravljenju određenih iskoraka bili na odgovarajući način podržani od Slovenije i Evropske unije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana