Bosna i Hercegovina     | 29.02.2020. 10:13 |

U Zenici upriličena svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. februara (FENA) - Svečanom akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, a u organizaciji Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, sinoć je obilježen  1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Akademiji su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, javnog, vjerskog i kulturnog života Zeničko-dobojskog kantona, članovi Vlade na čelu s premijerom Mirzom Ganićem, kantonalni zastupnici, ratni veterani, predstavnici braniteljskih udruženja, gradova i općina te građani.

Prigodan govor tim povodom održao je predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić koji je istakao da Dan nezavisnosti zauzima veoma značajno mjesto u novijoj historiji naše domovine, jer se na referendumu provedenom 29. februara i 1. marta 1992. više od 64 posto građanki i građana izjasnilo za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.

Kao odgovor na referendum, podsjetio je Huskić, srpske paravojne formacije, JNA, Srbija i Crna Gora izvršile su agresiju na BiH, koja je već tada bila međunarodno priznata država i članica Ujedinjenih naroda. Agresija je okončana mirovnim sporazumom potpisanim u Dejtonu 1995., koji je potvrdio Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu.

- Neka nas današnji dan podsjeti na sve utemeljitelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine i na sve branitelje njene opstojnosti. Nezavisnost nije stvar slučajnosti, već stvar izbora. To nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići. Mi smo izabrali i nismo čekali - rekao je predsjedavajući Huskić, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom