Bosna i Hercegovina     | 01.03.2020. 17:09 |

U Visokom obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

FENA Saopćenje

VISOKO, 1. marta (FENA) - Prvi mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Visokom.

Referendumom  o nezavisnosti Bosne i Hercegovine još od 1992. godine, 1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti BiH. Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Visokom započelo je još u petak, postavljanjem jarbola sa zastavom BiH na lokalitetu Kraljevskog grada Visoki.

S obzirom na historijski značaj tog lokaliteta Grad Visoko kontinuirano radi na oživljavanju i afirmaciji Kraljevskog grada Visoko kao izuzetne turističke destinacije i jednog od najzačajnijih lokaliteta u hiljadugodišnjoj državnosti Bosne.

Program obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti BiH u Visokom, nastavljen je polaganjem cvijeća na Spomen kosturnici borcima NOR-a, Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, kao i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Otvaranjem izložbe fotografija "Ratno Sarajevo", sarajevskog umjetnika Milomira Kovačevića "Strašnog" započeo je prigodan program u Kulturnom centru "Altindag - Visoko".

Svečanom sjednicom u Kulturnom centru "Altindag - Visoko" nastavljen je program uz obraćanje gradonačelnice Amre Babić, te predsjedavajućeg Gradskog vijeća Visoko Bajre Fejzića. Posebno zadovoljstvo pričinilo je gostovanje heroja odbrane nezavisnosti BiH Jovana Divjaka, penzionisanog generala Armije BiH.

Tom prilikom Babić je čestitala svim građanima grada Visokog i svim stanovnicima BiH ovaj veliki praznik sa željom da BiH zauvijek vladaju mir, prosperitet, stabilnost i pravda.

- Prvi mart je prilika da se zapitamo šta mi kao pojedinci i organizovane grupe možemo učiniti da bude bolje. Sa tugom se danas sjećamo nevinih žrtava, sa ponosom i dužnim poštovanjem naših poginulih branilaca - šehida i poginulih boraca, sa sjetom u srcima vremena kada je jedina podjela između nas na koju smo pristajali bila podjela na loše i dobre ljude. U nezavisnoj državi trebalo bi da su institucije nezavisne, privredna društva i organizacije - nezavisni, ljudi - građani - nezavisni. Nezavisni  odnosno slobodni da unutar djelokruga svojih nadležnosti slobodno donose odluke od uticaja na njihovo postojanje, rad i život - kazala je Babić.

Dodala je da "prijetnje za budućnost i opstanak naše jedine domovine i dalje postoje".

- Još su snažne unutarnje i vanjske disolucijske snage i veoma je važno imati političku zrelost, dobre namjere i kvalitetne kadrove  koji će to spriječiti - dodala je, saopćeno je iz Press službe Grada Visoko.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Konjic obilježio Dan nezavisnosti BiH

U Goraždu održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

U MC Srebrenica obilježen Dan nezavisnosti BiH - Podsjećanje na važnost zajedništva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo