Bosna i Hercegovina     | 02.03.2020. 14:09 |

Turković i Pejčinović Burić o saradnji BiH i Vijeća Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se sa generalnom sekretarkom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović Burić.

Sastanak delegacija BiH i Vijeća Evrope upriličen je danas na marginama sastanka Komiteta ministara Vijeća Evrope koji se će biti održan sutra u Starzburu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Razgovor je protekao u ugodanoj i prijateljskoj atmosferi, tokom kojeg je ministrica Turković čestitala Pejčinović Burić na izboru za generalnu sekretarku Vijeća Evrope i poželjela joj puno uspjeha u radu.

Turković je naglasila da BiH i Vijeće Evrope imaju odličnu saradnju u svim domenima, te izrazila zadovoljstvo što je, nakon pauze u 2019. godini, ponovno imenovana parlamentarna delegacija BiH i tako nastavila sa redovnim aktivnostima pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Ministrica Turković je najavila svoje učešće na sutrašnjem sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope. Naglasila je da je BiH svjesna svojih obaveza, u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i 14 prioriteta koje je definisala Evropska komisija u svom najnovijem mišljenju iz maja 2019. godine, te se zahvalila Vijeću Evrope na nacrtu teksta mape puta za implementaciju predmetnih presuda.

Ministrica Turković je informisala sagovornicu da su protokoli 15 i 16 Evropske konvencije o ljudskim pravima u završnoj fazi ratifikacije u BiH, te da je u toku proces imenovanja članova za Komitete eksperata Vijeća Evrope i to za Venecijansku komisiju, Evropsku komisiju za borbu protiv rasizma i netolerancije, Savjetodavni komitet za okvirni rad na Konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, Evropski komitet za prevenciju mučenja i degradirajućeg tretmana, te Savjetodavni komitet Konvencije za manjinske jezike.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'